Jednostavnije carinjenje i veći nivo zaštite zdravlja, sigurnosti potrošača i životne sredine
Joković, Daković, Drljević

Potpisan Memorandum o saradnji Uprave carina sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Agencijom za ljekove i medicinska sredstva

Jednostavnije carinjenje i veći nivo zaštite zdravlja, sigurnosti potrošača i životne sredine

Direktori Uprave carina, Vladan Joković, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković i Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Milorad Drljević, potpisali su danas Memorandum o saradnji koji bliže reguliše način saradnje između strana potpisnica, kao organa i institucija odgovornih za granične kontrole i postupke vezane za promet roba.

"Memorandum o saradnji je potpisan u cilju pojednostavljenja postupaka carinjenja nad robama koje se uvoze/izvoze ili su u tranzitu kroz carinsko područje Crne Gore, kao i postupaka stavljanja roba usaglašenih sa propisima na tržište Crne Gore, a kako bi se osigurao visok nivo zaštite zdravlja i sigurnost potrošača  i životne sredine", saopšteno je iz Uprave carina.

Memorandum je usaglašen i potpisan u okviru pripreme za buduću primjenu Dodatnog protokola 5 CEFTA Sporazumu, čiji je glavni cilj olakšanje i povećanje obima trgovine u regionu.

"Uspostavljanje i unaprjeđenje elektronske razmjene dokumenata i podataka između potpisnica Memoranduma, te koordinacija i uspostavljanje prekogranične elektronske razmjene podataka između Crne Gore i zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma, omogućiće da roba, primjenom prethodne analize rizika, sa mnogo manje zadržavanja nego što je to danas, stigne na odredište", pojašnjavaj iz Uprave carina.

Dodaje se da će za potrebe elektronske razmjene podataka postojeća IT infrastruktura ovih organa će biti unaprijeđena kroz SEED+ Sistem, i to uz podršku Evropske komisije iz višekorisničke IPA 2017 - Projekat podrške regionalnim trgovinskim sporazumima, u vrijednosti od 4,8 miliona eura, čije se potpisivanje očekuje ovih dana. Očekivana godina pune implementacije je 2021.

"Pored elektronske razmjene podataka, strane potpisnice će sarađivati u pripremi i izvođenju obuka i razmjenjivati stečena iskustva na području bezbjednosti roba i fitosanitarnog i veterinarskog nadzora!, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.