EU: Avionom putovalo više od miljardu putnika
Ilustracija

U 2017.godini

EU: Avionom putovalo više od miljardu putnika

Prema podacima EUROSTAT-a, tokom 2017. godini u zemljama Evropske unije (EU) avionom je putovalo 1,043 milijarde putnika.

Statistička kancelarija Evropske unije (EUROSTAT) objavio je podatke o broja putovanja aviosaobraćajem u 28 zemalja EU za 2017. godinu. 

U ovom vremenskom periodu u zemljama EU avionom je putovala milijarda i 43 miliona putnika, što je više za sedam posto u odnosu na prethodnu 2016. godinu, kada je ovaj broj iznosio 972,7 miliona putnika. 

Od ukupnog broja putovanja 47 posto ih je obavljeno unutar zemalja EU, 36 posto izvan, dok su 17 posto unutardržavni letovi. 

Najveći broj putovanja u prošloj godini zabilježen je iz Velike Britanije. Iz ove zemlje putovalo je 265 miliona putnika, prati je Njemačka s 212 miliona putovanja, Španija s 210, Francuska 154, te Italija s 144 miliona putovanja. 

S jednog od najvećih evropskih aerodroma London-Hitrov prošle godine poletilo je 78 miliona putnika, Pariz CDG-a 69 miliona, Amsterdam Shipola 68 miliona, Frankurta 64 miliona i Madrid Barahasa 52 miliona putnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.