Albanac i Srbijanac utajili porez, Podgoričani falsifikovali sanitarnu knjižicu, a Srbijanka ličnu kartu
Ilustracija

Podnešene krivične prijave

Albanac i Srbijanac utajili porez, Podgoričani falsifikovali sanitarnu knjižicu, a Srbijanka ličnu kartu

Policija u par crnogorskih gradova podnijela je krivične prijave protiv pet lica zbog utaje poreza i doprinosa i falsifikovanja isprava.

Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta su lišili slobode M.Đ. (26) iz Republike Albanije sa privremenim boravkom i na radu u Crnoj Gori, zbog postojanja osnovane sumnje da počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

On je ovo krivično djelo počinio kao odgovorno lice privrednog društva „Everest Montenegro“ d.o.o iz Podgorice, tako što je, kako se sumnja, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa.

"On je, sumnja se, plasirao robu na sivom tržištu u periodu od 1.januara 2017. do 27.aprila 2018. godine, u iznosu od 380.942,64 eura i taj način utajio porez na dodatnu vrijednost u iznosu od 79.998 eura i istovremeno izbjegao plaćanje poreza na dobit za 2017. godinu u iznosu 26.973,32 eura. M.G. je na ovaj način, kako se sumnja, pričinio materijalnu štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od 106.971,32 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

Nadalje, službenici Odsjeka su nadležnom tužiocu u Baru podnijeli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv N.B. (53) iz Republike Srbije sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

"On je ovo krivično djelo, sumnja se, počinio kao ovlašćeno lice u preduzeću "Primorka Gruop" d.o.o iz Bara u periodu od 1.aprila 2013. godine do 31.decembra 2013. godine.

"N.B. je, kako se sumnja, vršio isplate neto zarada zaposlenim za koje nadležnom poreskom organu nije podnio prijave za poreske dažbine i poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih. Za period od aprila do decembra 2013. godine, N.B. nije, sumnja se, prijavio doprinose u iznosu od 119.101,82 eura", kazali su iz policije.

Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog krminaliteta, sprovodeći aktivnosti u sklopu akcije „Knjižica“, nadležnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv P.D. i Š.D. iz Podgorice, zbog postojanja osnovne sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Oni su u svojstvima zaposlenih lica u jednom privrednom društvu u Podgorici, kako se sumnja, nezakonito pribavili lažne sanitarne knjižice koje glase na njihova imena.

"Prethodno inspekcijskim pregledom sanitarni inspektor je konstatovao da ova lica ne posjeduju sanitarne knjižice. Vlasnik objekta je potom uložio žalbu na zapisnik i dostavio kopije sanitarnih knjižica za koje se posumnjalo da su falsifikovane. Sanitarne knjižice su oduzete i dostavljene službenicima Upravi policije. Ovlašćeni policijski službenici su u saradnji sa  Upravom za inspekcijske poslove i nadležnim državnim organom koji se izdavalac sanitarnih knjižica utvrdili da su sanitarne knjižice falsifikovane", navodi se u saopštenju.

Takođe, službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog krminaliteta su državnom tužiocu u ODT u Rožajama podnijeli krivičnu prijavu protiv G.M. (65) Republike Srbije, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo falsifikovanje isprave u sticaju sa krivičnim djelom navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Ona je, kako se sumnja, sačinila falsifikovanu ličnu kartu na ime Z.L, koja je posjedovala zemljišnu parcelu, a koja je preminula 2005. godine.

"G.M. je sumnja se, na osnovu ovih falsifikovanih dokumenata, lažno se predstavljajući kao Z.L, dovela u zabludu notara u našoj zemlji koji je izdao ovlašćenje kojim ovlašćuje treće lice – N.I. iz Kraljeva, da u njeno ime i za njen račun proda neopokretnost koja se nalazi na Kosovu a koja je bila u vlasništvu Z.L. Ovo treće lice je, na osnovu ovjerenog punomoćja, kako se sumnja, prodalo nepokretnost za iznos od 50.000 eura licu sa Kosova a dobijeni novac, osim provizije, je isplatio G.M. Postupanje po prijavi naslednika pokojne Z.L, R.M, je u toku i u Republici Srbiji", kazali su iz policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.