Crna Gora ne zna za socijalni bunt
Francuska vlast poklekla pred pritiskom svojih građana

Svi protesti u Crnoj Gori političke prirode

Crna Gora ne zna za socijalni bunt

Umiju Crnogorci da protestuju. Pamte serijale protesta koji su počeli daleke 1989 godine mitinzima za AB Revoluciju a ovih dana biće obučeni u žute prsluke Demokratskog Fronta.

Sami Frontovci nadaju se da bi njihovi protesti mogli ponoviti uspjeh žutih prsluka u Francuskoj ali prelaze preko činjenice da je u osnovi francuskih protesta bio socijalni bunt za koji Crna Gora ne zna.

“Građani Crne Gore sa niskim nivoom političke kulture i kroz istoriju bez kontinuiranih perioda kvalitenijeg zivota i stabilnih socio-ekonomskih prilika, ne mogu imati isti osjećaj u ovim stvarima kao građani zapadne Evrope. Pri tome, njihovi lideri nijesu prosvetitelji i ne shvataju suštinu problema običnih građana, pa ne treba da čudi ovakvo stanje stvari.” kaže za Kodex izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić.

Prostim jezikom rečeno, mi i naše političke vođe slabo se razumijemo i očigledno imamo različite prioritete. Danas se svjetski mediji utrkuju u analizama socijalnog bunta u Francuskoj koji je imao i svoje žrtve i svoje nasilje i svoju ekonomsku štetu. Ali i rezultat.

Tamošnja je vlast poklekla pred pritiskom svojih građana. Analitičari tumače kako su se protestanti odbranili od radikalnih ekstrema sa ljevice i desnice i kako su svjesni odnarođenosti aktuelne političke elite. Protesti, ma koliko nasilni i krvavi, ostali su u suštini socijalni i građanski. Svi crnogorski protesti do danas, bilii su politički i protkani određenom nacionalnom ideologijom.    

borisraonic

Raonić: Naši lideri ne shvataju suštinu problema običnih građana

Ne treba zaboraviti da su mitinzi AB Revolucije bili nazivani i mitinzima gladnih. U prvom talasu taj, kasnije će se ispostaviti dirigovani bunt crnogorskih radnika, tvrdio je da je radničkoj klasi voda došla do grla ali su zahtjevi i rezultati tih mitinga bili politički i nacionalistički ustrojeni.

Dvije decenije kasnije Crna Gora će se opet susresti sa mitinzima gladnih, odnosno štajkom glađu radnika propalih državnih preduzeća.  

“Ne treba zaboraviti svojevremene Mitinge gladnih, ali njih nije vodila, naravno, socijalna, već nacionalisticka ideoligija i to sada ti isti itekako dobro osjećaju. Ono što u ovom trenutku, u ovakvom ambijentu, najviše može motivisati građane je nepravda, jer je očigledno da još uvijek smatraju da aktuelna situacija nije najgora koja može biti i da još uvijek imaju načina da preživljavaju.” kaže za Kodex izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić.

Crnogorsko društvo od bavljenja prošlošću i dalje nije u stanju da se fokusira na sadašnjost. Da je to u stanju možda Demokratski Front ne bi morao da dijeli žute prsluke i tako fingira socijalni bunt na svojim protestima. Možda bi Crnogorci sami ustali da protestuju zbog cijena goriva koje se slabo šta razlikuju od onih u Francuskoj. Ali…imaju oni druge stvari da o njima misle…i još mnoge krive Drine da isprave prije nego što počnu misliti o sebi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.