Planovi integriteta moćno sredstvo u sprječavanju zloupotreba u oblasti visokog obrazovanja
Foto: PR Centar

Planovi integriteta moćno sredstvo u sprječavanju zloupotreba u oblasti visokog obrazovanja

Planovi integriteta predstavljaju moćno sredstvo kada je u pitanju sprječavanje zloupotreba u oblasti visokog obrazovanja, a neophodno je osnažiti svijest akademaca i studenata o etičkim standardima, saopšteno je na otvaranju dvodnevnog seminara „Integritet u visokom obrazovanju – izazov za univerzitetske administracije“.

Seminar je organizovan u Budvi u okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, u okviru programa „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Projektni menadžer u Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici, Miloš Bošković, kazao je da je cilj projekta osnaživanje svijesti akademaca, koji se bave mladim naraštajima, o etičkim standardima u visokom obrazovanju.

„Ne samo akademski građani, već i studentska populacija bi trebalo da se pozabavi ovim stvarima, jer će oni u budućnosti preuzeti akademski status“, kazao je Bošković,prenosi PR Centar.

Cilj je, kako je rekao, pomoći visokoškolskim ustanovama, prije svega Univerzitetu Crne Gore, da uobliče određene etičke standarde u politike i dokumenta, koje razvijaju.

Bošković je kazao da se projekat završava za nekoliko mjeseci.

„Imaćemo dosta posla na završetku onoga što smo već započeli, a to je prije svega podrška, ako u Parlamentu bude usvojen, Zakonu o akademskom integritetu, a zatim dalja podrška Univerzitetu Crne Gore u sertifikaciji koju obezbjeđuje Institut Univerziteta u Ženevi, kroz koju trenutno prolaze“, naveo je Bošković.

Direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore, Sanja Peković, rekla je da, što se tiče prevencije plagijata, ta ustanova posjeduje iThenticate softver, koji je jedan od najboljih softvera u detekciji plagijata.

„Cilj korišćenja ovog softvera jeste prevencija plagijata. Od aprila, od kada je na snagu stupila ova odluka, aktivno se vrši provjera svih magistarskih, doktorskih radova i publikacija, koje izdaje Univerzitet“, rekla je Peković.

Da bi se dalje radilo na prevenciji plagijata, kako je kazala, preporuka je da organizacione jedinice nabave dodatni softver.

„U proteklih nekoliko mjeseci imali smo veliki broj obuka, radionica, seminara, treninga, koji su imali dvije ciljne grupe, a to su studenti i akademsko osoblje. I dalje ćemo raditi na podizanju svijesti o problemu plagiranja, kao i akademskog ponašanja“, objasnila je Peković.

Ona je kazala da očekuje da će Univerzitet Crne Gore, sljedeće godine, biti jedini u regionu, koji će dobiti sertifikat u oblasti akademskog integriteta koji, kako je pojasnila, izdaje Međunarodni institut za istraživanje i akciju u oblasti akademskog integriteta i plagijarizma, koji radi u sastavu Univerziteta u Ženevi.

Osnovni ciljevi su, kako je navela, unapređenje sveukupne akademske kulture, promotivne aktivnosti, održivost treninga i obuka, sertifikati u oblasti akademskog integriteta, kao i saradnja sa svim zainteresovanim stranama.

Bivša direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Vesna Ratković, pojasnila je da planovi integriteta mogu biti moćno sredstvo kada je u pitanju sprječavanje zloupotreba u svim oblastima, i u oblasti visokog obrazovanja.

„Pojmu korupcija se sve više suprotstavlja pojam integriteta. Što više utičete na koruptivne radnje, zloupotrebu i suzbijate ih, istovremeno unapređujete integritet“, smatra Ratković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.