Raste strah u Evropi od uticaja dezinformacija na izbore
Foto: Ilustracija

Akcioni plan za jačanje napora u borbi protiv dezinformacija

Raste strah u Evropi od uticaja dezinformacija na izbore

Evropska Unija se očigledno osjeća ugroženo mogućnostima širenja dezinformacija putem društvenih mreža i internet medija do te mjere da je danas Evropska Komisija donijela Akcioni plan za jačanje napora u borbi protiv dezinformacija. Pri tome, briselskim zvaničnicima je jasno odakle prijetnja dolazi.

“Moramo biti ujedinjeni i udružiti snage kako bismo zaštitili naše demokratije od dezinformacija. Vidjeli smo pokušaje miješanja u rezultate izbora i referenduma , sa dokazima koji ukazuju na Rusiju kao primarni izvor ovih kampanja. “ kazao je Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno Digitalno jedinstveno tržište.

Ansip

Andrus Ansip

Novi set mjera Akcionog plana treba da zaštiti demokratske sisteme država članica i prostor javne debate jer se bliže izbori za  Evropski Parament u narednoj godini al ii veliki broj opštih izbora u državama članicama 

“Zdrava demokratija se oslanja na otvorenu, slobodnu i poštenu javnu raspravu. Naša je obaveza da zaštitimo ovaj prostor i da ne dozvolimo nikome da širi dezinformacije koje podstiču na mržnju, podjele i nepovjerenje u demokratiju. Kao Evropska unija, odlučili smo se na zajednički dogovor, na promociju naših principa unutar naših granica i u susjedstvu. To je evropski način da odgovorimo na jedan od glavnih izazova našeg vremena. “ poručila je potpredsjednica Komisije Federika Mogerini.

mogerini

Federika Mogerini

Plan podrazumijeva radne grupe za strateške komunikacije i jedno središte u Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS). Delegacije EU u zemljama u okruženju biće ojačane značajnim dodatnim i specijalizovanim kadrovima i alatima za analizu podataka. Očekuje se da će budžet strateškog komuniciranja EEAS-a u vezi sa dezinformacijama  i podizanja svijesti o njihovom štetnom uticaju udvostručiti, sa 1,9 miliona eura u 2018. godini na 5 miliona eura u 2019. godini. Države članice EU pored toga moraju raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta za borbu sa dezinformacijama.     

Akcioni plan predviđa koordinisani odgovor odnosno uspostavljanje sistema za hitna upozorenja između institucija EU i država članica kako bi se olakšalo dijeljenje podataka i procjena kampanja dezinformacije i pružila upozorenja o prijetnjama dezinformacije u realnom vremenu. Institucije EU i države članice  fokusiraće se na proaktivnu i objektivnu komunikaciju o vrijednostima i politikama Unije.    

Online platforme koje su sa Evropskom Komisijom potpisale Kodeks o praksi, treba da brzo i efikasno sprovode obaveze iz Kodeksa, fokusirajući se na akcije koje su hitne za evropske izbore 2019. godine. To uključuje obavezu obezbjeđivanja transparentnosti političkog oglašavanja, zatvaranje aktivnih a lažnih profila i naloga na internetu i lociranju interakcije bez čovjeka, odnosno lokacije poruka koje se automatski šire putem "bota").  Obavezni su i da sarađuju sa istražnim organima ali i akademskim istraživačima kako bi se otkrivale dezinformacione kampanje. Komisija će, uz pomoć evropske grupe regulatora zaduženih za audiovizuelne medijske usluge, osigurati blisko i kontinuirano praćenje implementacije ovih obaveza.  

Na kraju, Akcioni plan predviđa i podizanje svijesti građana. Pored ciljanih kampanja za podizanje svijesti, institucije EU i države članice će promovisati medijsku pismenost putem posebnih programaa ali i  podrškom nacionalnim timovima i nezavisnim istražiteljima dezinformacija na intenretu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.