UNICEF: Nasilje nad sedmogodišnjim dječakom alarm za cijelo društvo
Foto: UNICEF

Nasilje nad djecom se ne smije tolerisati

UNICEF: Nasilje nad sedmogodišnjim dječakom alarm za cijelo društvo

U Crnoj Gori su od februara zabilježena čak tri ubistva djeteta u porodici, a navodi u medijima o nasilju nad sedmogodišnjim djetetom alarm su za cijelo društvo, upozoreno je iz UNICEF-a.

"Nasilje nad djecom se ne smije tolerisati i odgovornost je svakog pojedinca da ga zaustavi i prijavi, kao i države i društva da obezbjedi zaštitu svakog djeteta od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Pravo djeteta na opstanak život i razvoj je jedno od četiri osnovna principa Konvencije o pravima djeteta, koju je Crna Gora ratifikovala. Slučajevi nasilja nad djecom o kojima je izvještavano u medijima u posljednjih godinu dana predstavljaju flagrantno kršenje prava djeteta zagarantovanih Konvencijom, ali i Ustavom i zakonima Crne Gore", saopšteno je iz UNICEF-a.

UNICEF, kako dodaju, podržava napore Crne Gore na stvaranju zaštitnog okruženja za svako dijete u kojem se primjenjuju zakoni koji jasno definišu obavezu preventivnog djelovanja, prijavljivanja i zaštite svakog djeteta od nasilja.

Cetinjska policija lišila je slobode M.P. (40) iz Srbije zbog postojanja osnovane sumnje da je na teritoriji naše države počinila krivično djelo teško ubistvo u pokušaju na štetu svog sedmogodišnjeg sina.

"Svako ministrastvo, institucija, sektor, javni ili nevladin, kao i svaki pojedinac (komšija, rođak, prijatelj, kolega, školski drug/drugarica) ima dužnost i obavezu da doprinese ovom cilju. O tome govori i kampanja  Zaustavimo nasilje nad djecom, koju UNICEF sprovodi u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i drugim partnerima u zemlji. Da bi se nasilje zaustavilo, neophodno je da se prije svega radi na njegovom sprečavanju. Roditeljima u krizi potrebna je podrška", poručuju iz UNICEF-a.

Navode da postojeće usluge i intervencije u sektorima zdravstva, socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i pravosuđa moraju dodatno da se osnaže i budu dostupne svim građanima.

"Primjeri su redovne kućne posjete i podrška porodicama u riziku, socijalna pomoć ugroženima, programi (škole) roditeljstva, usluge zaštite mentalnog zdravlja, savjetovanje uključujući putem telefonskih linija (roditeljska linija, dječja linija, SOS linija i slično) i 24-očasovna pripravnost svih sektora za pružanje hitne i neodložne intervencije i zaštite. Dijete pod rizikom, svjedok ili žrtva nasilja mora u svakom trenutku da zna gdje i kome može da se obrati i da dobije punu podršku i zaštitu na jednom mjestu. To je razlog zašto UNICEF insistira na jačanju multisektorske saradnje i osnaživanju građana i djece da traže zaštitu svojih prava. Apelujemo na sve građane, stručnjake i institucije da ujedinjeni rade na izgradnji društva u kojem će svako dijete rasti bezbjedno u toplom porodičnom okruženju", zaključuje se u saopštenju UNICEF-a. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.