Podgorica uvodi električne autobuse, centar grada za pješake i bicikliste
Foto:PG Biro

Vuković sa predstavnicima diplomatskog kora i stranim privrednicima

Podgorica uvodi električne autobuse, centar grada za pješake i bicikliste

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković danas je tokom radnog doručka predstavnicima diplomatskog kora i stranim privrednicima u Crnoj Gori predstavio planirane kapitalne projekte i investicione potencijale Glavnog grada, pozivajući ih da u domenu svojih nadležnosti pomognu njihovoj realizaciji.

"Tu smo da vam pružimo sve informacije kako biste skrenuli pažnju investitorima iz vaših zemalja i nadamo se, doveli neke od njih u Podgoricu", poručio je Vuković.

Kako je saopšteno iz PG Biroca, na današnjoj prezentaciji je istaknuta ambicija da Glavni grad nastavi ubrzani razvoj koji je započet tokom mandata gradonačelnika  Miomira Mugoše i nastavljen tokom mandata Slavoljuba Stijepovića.

Od projekata čija realizacija predstoji, pored onog najvažnijeg – postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – Vuković je istakao i planirano obezbjeđivanje bulevarskih prilaza gradu sa svih strana, projekat pretvaranje biogasa sa deponije u električnu energiju i izgradnju solarne elektrane. U oblasti sporta planira se izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, izgradnja teniske akademije, rekonstrukcija Stadiona malih sportova, kao i izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona - navodi se u sapštenju.

"Ovi projekti nisu važni samo za nas već imaju veliki značaj za cijelu državu", istakao je Vuković.

Navodeći da je jedan od najvećih izazova u Podgorici rješavanje problema javnog prevoza, on je naveo da će se u tom dijelu ugledati na rješenja koja je već primijenio Beograd, pominjući mogućnost uvođenja električnih autobusa, dok će se kada je riječ o potrebi oživljavanja centra grada Podgorica koristiti primjerom Ljubljane koja je svoj centar otvorila za pješake i bicikliste.

Vuković je goste informisao i o mogućnostima izgradnje expo centra, šoping molova, akva parka, kao i više hotela u različitim djelovima grada. Pored toga, skrenuo im je pažnju i na zone u kojima su omogućene povoljnosti za ulagače – Industrijsku zonu A, Agro-industrijsku zona i Servisno-skladišnu zonu sa ranžirnom stanicom.

0131030x744

"Pokušavamo da privučemo investitore kroz različite modele kao što su privatno-javno partnerstvo, strane direktne investicije, i kroz novi ESCO metod koji će biti veoma značajan od sledeće godine" istakao je Vuković.

On se posebno osvrnuo na stalnu borbu sa problemom nezaposlenosti, navodeći da projekti kao što su biznis inkubator, Centar za kompetencije i drugi – imaju za cilj da motivišu, prije svega mlade ljude,  da pokreću svoj biznis umjesto da traže zaposlenje od države.

Vuković je poručio da očekuje podršku i za brojne društvene projekte koje Glavni grad inicira, posebno u obasti zaštite okoline, sporta i kulture.

"Nije potrebno puno da se naprave promjene koje će biti vidljive većini", zaključio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.