Sporazum o slobodnoj trgovini novi zamah u ekonomskim odnosima CG i Turske
Sa sastanka

Simović primio delegaciju Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske

Sporazum o slobodnoj trgovini novi zamah u ekonomskim odnosima CG i Turske

Potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović sastao se danas sa delegacijom Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koju je predvodio predsjednik Odbora Volkan Bozkir.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Simović je kazao da se kao kopredsjedavajući Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske uvijek raduje sastancima sa partnerima i prijateljima iz Republike Turske.

Podsjetio je na veoma uspješnu IV sjednicu Mješovite komisije, koja se održala u novembru prošle godine u Ankari, sporazume koji su potpisani tom prilikom, kao i na brojne susrete, komunikaciju i razmjenu na visokom nivou koja se odvija u duhu prijateljstva i iskrene saradnje. 

Simović je istakao da je i usaglašavanje novog sporazuma o slobodnoj trgovini i komunikacija koja se vodila u tom procesu, dodatni iskaz prijateljstva dvije strane.

"Ovaj sporazum će predstavljati novi zamah u ekonomskim i trgovinskim odnosima Crne Gore i Republike Turske", kazao je Simović i dodao da su privrednici odavno prepoznali ključne sektore i pravce saradnje, a na vladama dvije zemlje ostaje da oživotvore sporazume koje su potpisale. 

U vezi sa tim, Simović je pozvao parlamente obje zemlje da snažnije i pravovremeno, slijedeći već potvrđene dobre namjere dvije vlade, kroz ratifikaciju, daju punu pravnu snagu sporazumima koji su potpisani. 

20181205PPVMilutinSimovicPredsjednikmedjunarodnogOdborazavanjskeposloveTurskeVolkanBozikir6

Volkan Bozkir je nakon što potpredsjedniku Simoviću zahvalio na toplom prijemu istakao da Republika Turska pridaje veliku pažnju Crnoj Gori, koja mnogim zemljama može da posluži kao primjer multietničkog i multikonfesionalnog sklada i suživota.

„Turska Crnu Goru vidi kao iskrenog saveznika u NATO, ali i kao prijatelja sa kojim je izgradila čvrste mostove prijateljstva“, kazao je Bozkir.

To potvrđuje i posjeta Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koji je u Crnu Goru doputovao u punom sastavu i sa predstavnicima svih parlamentarnih partija, istakao je Bozkir. 

Kako se dodaje, Simović i Bozkir su se saglasili da trenutni nivo ekonomsko-trgovinskih odnosa Crne Gore i Turske, iako zadovoljavajući, sa izrazito pozitivnim trendovima, ne iskazuje realne mogućnosti.

"Kao polja u kojima je potrebno maksimalno iskoristiti potencijale istaknuti su turizam, industrija, poljoprivreda, drvoprerada i direktne investicije."

Imajući to u vidu, Bozkir je sugerisao da se naredna sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske održi u Turskoj što je prije moguće i pozvao potpredsjednika Simovića da tom prilikom bude i gost Velike narodne skupštine Republike Turske. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.