Odluka Nuhodžića reformska, službenici SAJ-a i PJP-a biće na vidljiv način označeni
Ilustracija

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio odluku MUP-a

Odluka Nuhodžića reformska, službenici SAJ-a i PJP-a biće na vidljiv način označeni

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom je konačno omogućena identifikacija svih policijskih službenika.

"Odluka predstavlja odgovoran odnos ministra Mevludina Nuhodžića prema zaključcima i preporukama Savjeta Evrope, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i građanske kontrole policije", saopšteno je iz Savjeta.

U saopštenju se dodaje da se preporuke međunarodnih i domaćih tijela vlastima Crne Gore u kontinuitetu podnose desetak godina.

"A naročito su aktuelizovane nakon protesta u oktobru 2015. kada je, u značajnom broju predmeta koji su uznemirili javnost, izostala identifikacija i procesuiranje odgovornih policijskih službenika koji su bahato, neprofesionalno i protivzakonito postupali prema građanima. Zato Savjet za građansku kontrolu rada policije ističe i pohvaljuje konkretni postupak ministra Nuhodžića jer je na rješavanje ovog pitanja javnost prilično čekala", navodi se u saopštenju.

Savjet je kako se dodaje od ranije tražio usvajanje jasnih propisa i instrukcija kako bi svi policijski službenici, kroz kombinaciju slova i brojeva, bili označeni na vidljiv način koji će omogućiti nesmetanu i neupitnu, trenutnu ili kasniju, identifikaciju.

"Identifikacija službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) predstavlja postupak koji je od izuzetne važnosti za dalji razvoj policijske organizacije i povjerenja javnosti u istu.

Jasna i neupitna identifikacija svih policijskih službenika, u svim profesionalnim i operativnim situacijama, direktno unaprijeđuje bezbjednost građana i poštovanje ljudskih prava, potvrđuje vladavinu prava i funcionisanje institucija i doprinosi prevazilaženju policijske kulture koja je ograničavala demokratski nadzor i tužilačke istrage i generisala negativna raspoloženja javnosti prema policiji", zaključili su iz Savjeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.