Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana obavezale se na zajedničku saradnju

Šanse i izazovi integracije Zapadnog Balkana

Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana obavezale se na zajedničku saradnju

Predpristupni pregovori, uz kvalitetno korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova, predstavljaju neke od najboljih mehanizama za dodatno unapređenje kapaciteta jedne države i usvajanje evropskih standarda.

To je saopštio Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji je održan u Briselu.

Ovogodišnji Samit okupio je predstavnike Evropske komisije, nadležnih ministarstava iz regiona, kao i međunarodnih organizacija i institucija, da razmijene mišljenja i ideje sa predstavnicima privrede i civilnog društva. 

U ime Ministarstva ekonomije, Samitu je prisustvovao generalni direktor Radosav Babić, koji je imao izlaganje na panelu o aktivnostima povezivanja Zapadnog Balkana, regionalnim infrastrukturnim investicionim projektima, kao i o jačanju ekonomskih veza između samih zemalja regiona, ali i sa državama članicama EU. 

„Crna Gora je zaista mnogo uradila na polju izgradnje institucionalne infrastrukture, ali i sveukupnog ekonomskog rasta i razvoja, posebno od obnove nezavisnosti, kao i da bi usvojena Strategija EU za Zapadni Balkan trebalo da predstavlja jasnu podršku i ohrabrenje kako za Crnu Goru, tako i za sve zemlje regiona“, istakao je Babić.

Kada je u pitanju reforma ekonomskog razvoja zasnovanog na znanju, Babić je podsjetio da je Ministarstvo ekonomije Vlade Crne Gore ove godine usvojilo Strategiju za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća za period 2018-2022 godine, prepoznatu i pozitivno ocijenjenu i u Aktu o malim i srednjim preduzećima, kao strateškog dokumenta MSP politike u EU, ali i da će naredne godine raditi na Strategiji za cjeložitovno preduzetničko učenje za naredni petogodišnji period, uvijek vodeći računa o usklađenošću sa Programom ekonomskih reformi i Pravcima razvoja Crne Gore. 

Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana obavezale su se na zajedničku saradnju u cilju unapređenja ekonomske saradnje i daljih integracija, i potvrdili sprovođenje višegodišnjeg Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, u skladu sa Strategijom JIE 2020, pravnim okvirom CEFTE, kao i pojedinačnim Sporazumima o Stabilizaciji i Pridruživanju.

U saradnji sa Programom Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) i Evropskom komisijom, a u organizaciji „Friends of Europe“, na temu proširenja, integracija i izazova transformacija, održan je Samit EU – Zapadni Balkan. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.