Bjelopoljci uče njemački jezik za bolje sjutra
Foto: Kodex

Po drugi put organizovan kurs za nezaposlena lica u saradnji Oksforda i ZZZ

Bjelopoljci uče njemački jezik za bolje sjutra

Oksford Centar u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore po drugi put je organizovao kurs njemačkog jezika za nezaposlena lica iz Bijelog Polja.

Ovogodišnji kurs za početni nivo pod vođstvom Aleksandre Simović, profesorice njemačkog jezika i književnosti pohađale su 32 osobe sa srednjim i visokim obrazovanjem,  raspoređene u dvije grupe. 

Neki od njih će znanje i diplomu koju su dobili iskoristiti kako bi obogatili CV, pronašli posao u rodnom gradu, a neki će sreću tražiti preko granice.

Tokom dva mjeseca trajanja kursa organizovana su po 32 susreta u trajanju od 90 minuta.

"Nadam se da je kurs ispunio očekivanja kandidata i da su zadovoljni znanjem koje sam im prenijela. Smatram da su stekli kvalitetno znanje koje im može koristiti u mnogim životnim situacijama.

Veoma sam zadovoljna i drago mi je da su svi kandidati od početka do kraja redovno pohađali i uspješno završili kurs. Svim polaznicima želim da se u svom usavršavanju ne zaustave na početnom nivou, već da nastave sa učenjem i primjenom njemačkog jezika", kazala je Simović za Kodex.

473909491379414112195812985874816122748928n

Ona je istakla i da je Bijelo Polje jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori u čijim školama se ne izučava njemački jezik.

"S obzirom na činjenicu da vlada veliko interesovanje za učenjem ovog jezika, nadam da će uskoro biti ponuđen i učenicima u našim školama", poručila je Simović.

Nataša Rakočević, savjetnik za programe aktivne politike zapošljavanja kazala je da je program sa odličnim rezultatima završilo 32 polaznika sa evidencije Područne jedinice Bijelo Polje, od čega je za 24 lica sredstva finansirao Zavod za zapošljavanje, a za ostalih 8 polaznika finansiranje je izvršeno od strane izvođača.

"Nadamo se da će se i u narednom periodu nastaviti uspješna saradnja u cilju povećanja konkurentnosti nezaposlenih lica na tržištu rada", kazala je Rakočević ispred bjelopoljskog ZZZ.

Ona je istakla i da je ovim programom nastavljena dugogodišnja kvalitetna saradnja Oksford centra i Zavoda za zapošljavanje na planu realizacije programa obrazovanja odraslih za sticanje ključnih vještina za strane jezike.

"Pored dosadašnjih mogućnosti da se usavršavaju i stiču znanja engleskog i italijanskog jezika, nezaposlenim licima proširena je mogućnost i na učenje njemačkog jezika", kazala je Rakočević za Kodex.

Realizovanim kursom zadovoljni su bili i Bjelopoljci koji su najavili zahtjev Birou rada za nastavak učenja jezika na A2 nivou.

Jedna od polaznica kursa Ineta Ahmetović, za Kodex je kazala da se na učenje njemačkog odlučila zbog usavršavanja istog.

"Imala neko predznanje koje sam željela da upotpunim, a ovaj kurs je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Profesorica je na najbolji mogući način uspjela da prenese svoje znanje na nas. Dokaz prenesenog znanja, su bodovi svih nas koji su na zavidnom nivou", kazala je Ineta.

Ona se nada da će znanje koje je stekla iskoristiti u nekoj od zemalja, u kojima se govori njemački jezik.

"Takođe planiram i dalje usavršavanje jezika, koji kad ga malo bolje upoznate i nije toliko težak jezik, kao sto većina misli", poručila je Ineta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.