Suada Zoronjić

Zoronjić smatra da su Vlada i UCG odgovorni za hiperprodukciju nezaposlenosti

"Porazan broj nezaposlenih visokoškolaca, na Birou čak i doktori nauka"

Vlada Crne Gore i Univerzitet odgovorni su za hiperprodukciju nezaposlenosti visokoškolskog kadra što pokazuju i najsvježiji podaci, ocijenila je danas potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić.

Ona je reagovala na podatak da je čak broj  nezaposlenih visokoškolaca  8.285 ili 19,4 odsto od ukupnog broja nezaposlenih i se na Birou nalaze čak i doktori nauka.

“Zbog lošeg koncepta upisne politike i zbog masovnog iseljavanja omladine i radno aktivnog stanovništva, imamo ovaj podatak koji je porazan. Visokoškolci su ujedno i nezadovoljni tretmanom države, zbog čega mnogi od njih prijavljivanje na Biro opravdano smatraju uzaludnim pa je ova brojka u realnosti mnogo veća”, mišljenja je Zoronjić.

Ona ocjenjuje da visokoškolci ne mogu doći na red za posao od partijski privrženih kadrova vlasti, kumova i rođaka.

“Zbog toga i napuštaju zemlju trazeći bolje uslove života koje naša Vlada neće da im pruži. Naravno, tu znatnu ulogu ima i lokalna zajednica koja nije u stanju da prepozna brige i pitrebe svojih građana, posebno onih sa visokom školom”, ocjenjuje Zoronjić.

Navodi i primjera iz Bijelog Polja u kojem  je bilo nekoliko situaciju sa ljekarima koji su završili pripravnički staž, a nije im omogućeno da nastave rad u Domu zdravlja zbog lošeg menadžmenta ustanove i partijskog kadriranja.

“Mnogi visokoškolci prinuđeni su i da se udalje od svoje profesije kako bi se izborili za elementarnu egzistenciju. A država ostaje i dalje gluva na sve ovo”, zaključuje Zoronjić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.