Bečić i Abazović u Briselu: Zaustaviti progon opozicionih lidera i poslanika
Foto:DCG

Bečić i Abazović u Briselu: Zaustaviti progon opozicionih lidera i poslanika

Lideri Demokrata i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, otpočeli su danas službenu posjetu Briselu, u okviru koje će imati niz susreta sa evropskim zvaničnicima i poslanicima Evropskog parlamenta.

Zajedno sa generalnim sekretarom Demokrata, Borisom Bogdanovićem, i potpredsjednikom GP URA, Filipom Adžićem, oni su se prvo sastali sa predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU, gospodinom Dejvidom Martinom.

"Bečić i Abazović su predsjedavajućeg POSP-a upoznali sa trenutnom složenom političkom situacijom u državi, sa posebnim akcentom na progon političkih neistomišljenika koji je na sceni već duži niz godina, a posebno se manifestovao ovih dana, kao sastavni dio diktature koja vlada u Crnoj Gori", saopšteno je iz Demokratske CG.

Predsjednik Demokrata i URA su ukazali da se opozicioni poslanici i političari nalaze u najtežoj situaciji od uvođenja višestranačja.

“Poslednji diktatorski režim u Evropi i jedinoj evropskoj zemlji u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima, ušao je u svoju poslednju fazu. Dok se Marović smješka iz Beograda rugajući se pravdi, dok korupcija cvjeta Đukanović razvija biznise, dok nema odgovornosti za slučaj ,,Limenka”, 200 miliona palih garancija i još mnogo toga, sa druge strane, prebijaju se opozicioni javni funkcioneri, hapse se opozicioni poslanici bez skidanja imuniteta u gluvo doba noći, a nekima od nas se i fabrikuju afere, i sve to suprotno Ustavu i Zakonu. Zapravo, zloupotrebljavaju se sve grane vlasti, institucije, čak i Univerzitet. Filijale DPS-a u svim sferama su mobilisane i upregnute da se prljavo obračunavaju sa liderima opozicije. Opoziciona borba u Crnoj Gori postala je gandijevska te da ćemo, ako se režim hitno ne zaustavi na tom putu, za nekolilo godina ponovo imati uvođenje jednopartijskog sistema”, istakli su Bečić i Abazović.

Dijalog koji je trebao da počne kroz privremeni odbor za, kako su naveli, "kozmetičku izmjenu izbornog zakonodavstva je doživio fijasko".

"Prije nego i što su počeli sa radom, već su pojedini članovi odbora suspendovali rad, te Odbor više nema potrebnu 2/3 većnu.

“Prethodno ne čudi, ako se zna da Odbor nije ni formiran sa ciljem sveobuhvatnih izbornih reformi, već je nastao kao moneta za potkusurivanje i međusobnu trgovinu pojedinih aktera na političkoj sceni Crne Gore. Sada je jasno kolika je greška napravljena kada se odstupilo od Plana Demokrata i GP URA koji je dobio podršku EU, i kada se ušlo u jedan potpuno sumnjiv politički proces, odnosno slijepu ulicu iz koje izlaska nema i koja nema dodira sa sveobuhvatnim izbornim reformama”, naglasili su lideri Demokrata i URA.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.