Stoltenberg: Rusija da hitno oslobodi ukrajinske brodove i mornare
Jens Stoltenberg

Brisel

Stoltenberg: Rusija da hitno oslobodi ukrajinske brodove i mornare

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg ponovio je poziv vlastima Rusije da oslobode zarobljene ukrajinske brodove i mornare.

Uoči samog početka dvodnevnog sastanka šefova diplomacija članica NATO-a, šef te organizacije Stoltenberg obratio se novinarima u Briselu i optužio Rusiju za izazivanje nove destabilizacije u regionu.

On je kazao da će glavne teme ministarskog sastanka biti tenzije u rusko-ukrajinskim odnosima, rusko-američki nuklearni sporazum te stanje na Bliskom istoku, na sjeveru Afrike, u Avganistanu i Zapadnom Balkanu.

Podsjetivši da su ruske snage izvele napad i zarobile brodove i posade ukrajinske mornarice u Azovskom moru, Stoltenberg je kaza da je to jasan primjer pokušaja destabilizacije u regiji.

“NATO poziva Rusiju da hitno oslobodu ukrajinske brodove i pomorce“, poručio je Stoltenberg, javlja Anadolija.

On je pozvao Rusiju da poštije i nuklearni sporazum INF te izrazio zabrinutost zbog ruskog razvoja novih raketnih sistema srednjeg dometa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.