Pribilović: Cilj zadovoljan građanin kome će usluge pružati efikasni državni službenici

Pribilović: Cilj zadovoljan građanin kome će usluge pružati efikasni državni službenici

Danas je u Podgorici u organizaciji Ministarstva javne uprave, Uprava za kadrove, HAUS-Finski Instituta za javno upravljanje i Ministarstva uprave Republike Hrvatske, organizovano svečano otvaranje Tvining projekta “Podrška upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi”.

„Ovaj projekat započinjemo u trenutku kada je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena reformi javne uprave i u momentu kada se stvaraju uslovi za reorganizacije javne uprave  sa ciljem  stvaranja moderne, servisno orjentisane uprave. Naš ključni cilj je zadovoljan građanin kome će usluge pružati profesionalni, stručni i efikasni državni službenici“, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović na otvaranju projekta.

Ona je saopštila da upravljanje ljudskim resursima jedan od izazova s kojim se javna uprava Crne Gore posljednjih godina suočava, te je stoga i prepoznato kao dio Strategije  reforme javne uprave 2016-2010.

"U skladu sa ciljevima Strategije, otpočela je primjena novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima čija rješenja su pohvaljena u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2017. godinu", kazala je Pribilović

Govornici su ocijenili da implementacija projekta doprinosi jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore, Hrvatske i Finske, kao i razmjeni najboljih iskustava i praksi, prateći iskustva i savremene trendove u oblasti reforme javne uprave i službeničkog sistema u državama EU. 

Ciljevi projekta su i jačanje kapaciteta za planiranje i upravljanje postupkom zapošljavanja, jačanje kapaciteta za strateško planiranje i upravljanje procesom stručnog usavršavanja i osposobljavanja državnih službenika i namještenika, uspostavljanje standarda za upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru i jačanje kapaciteta upravne inspekcije.

Tvining projekat "Podrška upravljanju ljudskim resura u javnom sektoru" finansiran u sklopu IPA programa Evropske unije za Crnu Goru, traje dvije godine i realizuju ga eksperti iz institucija Finske i Hrvatske.

Na svečanom otvaranju govorili su ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, šef Sektora za saradnju iz Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Spitz, glavni savjetnik ministra uprave Republike Hrvatske, Željko Holik, ambasador Finske u Crnoj Gori, Perti Ikonen, direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković i Ari Sihvola, HAUS rukovodilac projekta Finski institute za javno upravljanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.