Han u Beogradu: Pozvaću Kosovo da odblokiraju regionalnu saradnju
Han i Vučić, foto:B92

Neophodno što prije smiriti tenzije između Srbije i Kosova

Han u Beogradu: Pozvaću Kosovo da odblokiraju regionalnu saradnju

Evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han saglasio se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je neophodno što prije smiriti tenzije između Srbije i Kosova, najavivši da će Kosovo pozvati da odblokira regionalnu saradnju i trgovinu.

Han je na Twitteru objavio da je imao dobar sastanak sa Vučićem na kome su razgovarali o odluci Vlade Kosova da uvede stopostotnu carinu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ocjenivši da je riječ o remećenju CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i remećenju regionalne saradnje.

"Pozvaću svoje sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i podvući ću potrebu povratka dijalogu", naveo je na Twitteru komesar.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, Vučić je upozorio na moguće posledice "neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mjere Prištine vode ka punoj destabilizaciji cijelog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba".

On je zahvalio Hanu na razumijevanju situacije i na njegovoj želji da problem riješi, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije.

On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramjerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu”, ponovio je.

Evropski komesar za proširenje izjavio je da dugotrajna stabilnost zahtijeva pomirenje i dobrosusjedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza riješi mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma, navedeno je u saopštenju.

Kako je ranije najavljeno, Han će danas boraviti i u Prištini, gdje će se sastati sa predstavnicima vlasti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.