Radunović napustio sjednicu u znak protesta, Brajović: Parlament pred izazovom
Foto: AA

U Skupštini Crne Gore održava se sastanak COSAP-a

Radunović napustio sjednicu u znak protesta, Brajović: Parlament pred izazovom

Sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP) počeo je jutros u Skupštini Crne Gore.

Na sastanku učestvuju članovi COSAP-a, delegacije parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije, poslanici država članica Evropske unije, predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora i akademske zajednice. 

2018120323373040239552585Web

Foto:AA

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, govoreći na otvaranju sastanka, kazao je da je skup odlična prilika da se priča o izazovima u zemljama Zapadnog Balkana. 

"U Crnoj Gori su podijeljena mišljenja da li se krećemo dovoljno brzo ka ciljevima. Svi treba da budemo ponosni i zadovoljni ostvarenim'', kazao je Brajović, javlja Anadolija.

2018120323373040239552583Web

Ivan Brajović, foto:AA

On vjeruje da nakon ulaska u NATO, očekuje da Crna Gora bude prva naredna članica EU. 

"Istrajavamo u promociji evropskih vrijednosti i samo stabilan region Zapadnog Balkana unutar EU može biti prosperitetan"', istakao je Brajović. 

On se dotakao i aktuelnog problema koji je trenutno prisutan u Crnoj Gori, vezano za hapšenje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i najavljenog hapšenja Milana Kneževića. 

"Naš parlament se sada nalazi pred izazovom u vezi sa poslanicima i sudskom vlašću. Siguran sam da će to biti još jedan položen test našeg društva", rekao je Brajović. 

Slaven Radunović iz DF-a, koji je predsjednik Odbora za evropske integracije crnogorskog parlamenta, je nakon uvodnih govora napustio sjednicu u znak protesta i solidarnosti s Medojevićem i Kneževićem. 

"Nezapamćena i nezabilježena zloupotreba sistema u svrhu zastrašivanja protivnika dovela je do toga da je poslanik DF-a uhapšen nakon ponoći, nakon sjednice parlamenta bez skidanja imuniteta, a drugi je ostao u prostorijama Skupštine i izbjegao hapšenje", kazao je Radunović. 

2018120323373040239552584Web

Foto:AA

Bivši predsjednik Skupštine Crne Gore, sada poslanik SDP-a Ranko Krivokapić, poručio je da je imunitet osnovna zaštita poslanika i kritike koju oni upućuju institucijama. 

"Ovo je tipičan primjer kršenja parlamentarnih principa jedne grane vlasti u ovom slučaju sudske nad parlamentarnom. Ako ne možemo zaštititi slobodu govora poslanika, čemu se onda mogu nadati građani", upitao je Krivokapić. 

On je zatražio da se Skupština odredi prema ovom pitanju. 

"Ne smijemo biti robovi ni sudstva ni tužilaštva", kazao je Krivokapić. 

Neđeljko Rudović, takođe je izrazio solidarnost s poslanicima DF-a. 

Tokom današnjeg sastanka, učesnici će razgovarati na o temama "Ima li granica EU - proces i mogućnosti proširenja" i "Parlamentarna dimenzija procesa pristupanja EU". 

Na kraju sastanka, kako je saopšteno, očekuje se usvajanje zajedničke izjave. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.