Monika Seleš-najveći prirodni talenat u istoriji ženskog tenisa i njena tužna životna priča
Foto: Screenshot

Monika Seleš-najveći prirodni talenat u istoriji ženskog tenisa i njena tužna životna priča

Srbija se ponosi Novakom Đokovićem, tenis je omiljeni sport mladih generacija, ali jedna djevojčica je mnogo godina prije krčila put ka vrhu u bijelom sportu i pokazala da je Balkan podneblje talentovano i za tu vrstu igre. Riječ je o Moniki Seleš.

Dovoljno je napisati 53 titule, devet gren slem naslova, a bila je i 178 nedjelja na prvom mjestu WTA liste. A ko zna koliko bi ostala i šta bi se sve dogodilo da jedan poludjeli navijač Štefi Graf nije učinio ono što je sve promijenilo...

"Nekoliko dana poslije nisam mogla ruku da pomjerim, ali vjerovala sam da ću za par mjeseci opet biti ona stara. Ipak, tada još nisam bila u potpunosti svjesna onoga što se dogodilo u Hamburgu", napisala je Monika Seleš u autobiografiji.

MonikaSeles640x749

Monika Seleš

Postojao je razlog zašto joj otac tad nije bio na tribinama.

"Jedno zlo pratilo je i drugo. Tata? Mrzio je doktore. Imao je rak prostate. Kao da se neko našalio sa mnom. Bila sam uništena.", otkrila je Monika.

"Svaki dan započinjem misleći na njega. Gdje god sam putovala, on je bio uz mene. Kad je operisan, bila sam uz njega, davala sam mu morfijumne bi li mu ublažila bolove. Umro je 1998. godine i taj gubitak boli više od ranjavanja iz Hamburga", napisala je Selešova.

Kad je sa devet godina osvojila prvi trofej, još nije ni znala sva pravila tenisa i znala je dobacivati u pravcu oca, "tata, jel pobjeđujem". Samo sedam godina kasnije, sa samo 16, šokirala je Evert, Navratilovu, postala najmlađa pobjednica Rolan Garosa u istoriji.

"Najveći prirodni talenat u istoriji ženskog tenisa", pisali su neki francuski mediji tada.

Što bi bilo da nije bilo nesrećnog noža i kako bi se to odrazilo na karijeru Štefi Graf, teško je reći, ali činjenica je da je Novosađanka, do ranjavanja, bila u velikom naletu...

"Porodica Štefi Graf platila je manijaku da prekine tu jednu čudesnu karijeru", pišu navijači ispod videopriloga.

Ruku na srce teško je to dokazati, ali moglo je biti malo više poštovanja od strane Njemice, bar iz razloga što je uspjela doći do 22 gren slem naslova...

Izvor: 100posto.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.