Stanić: Crna Gora da poveća minimalnu zaradu po uzoru na Hrvatsku
Mirko Stanić

Stanić: Crna Gora da poveća minimalnu zaradu po uzoru na Hrvatsku

Vlada Republike Hrvatske je odlučila da od naredne godine poveća minimalnu neto zaradu na 404 eura, sa dosadašnjih 371 eura. Tim povećanjem udio minimalne plate u prosječnoj se penje na 44,85 odsto. U Crnoj Gori je minimalna zarada 193 eura i ima učešće u prosečnoj od samo 37.5%, a zahtjev SDP-a je da bude 250 eura ili 48% prosječne, što bi bilo blizu onoga što zemlje u regiji imaju, kazao je Mirko Stanić član Predsjedništva i portparol SDP-a.

Prema riječima Stanića, ni u jednoj zemlji regije ne postoji tako velika razlika u odnosu minimalne i prosječne plate kao u Crnoj Gori.

"A ono na šta stalno ukazujemo je da platu do 250 eura u Crnoj Gori prima 77.000 stanovnika, ili skoro 40% ukupno zapošljenih kojih je oko 190.000.

Za usporedbu, minimalnu platu u Hrvatskoj prima 37.000 radnika od ukupno 1.360.000 zapošljenih ili svega par procenata", kaže Stanić.

Dodaje da Hrvatska, Rumunija, Slovačka, Litvanija i druge zemlje povećavanjem minimalne zarade pokazuju na koji način brinu o onima koji imaju najmanje.

"One pokazuju kako da svi građani treba da imaju koristi od ekonomskog rasta.Srbija će od 1.januara smanjiti poreze na plate, čime će se dodatno povećati zarade, prva odluka novih makedonskih vlasti je bila povećanje minimalne zarade.Za našu Vladu je, izgleda, najbolje da teret punjenja budžeta prebaci na one koji imaju najmanje, na obične radnike, prosvjetare, ljekare i medicinske sestre, vlasnike i zapošljenje u malim i srednim preduzećima, penzionere.Za sve njih nema povećanja, ali zato tajkuni mogu da ne plaćaju porez godinama, a i kad ga plaćaju da to rade na rate uz popuste", navodi Stanić.

Ističe da običnim građanima koji žive sa malim platama je preko glave priče o rastu GDP-a "koji oni ne osjećaju u svojim novčanicima".

"Zbog toga još jednom pozivamo Vladu da razmotri ideju povećanja minimalne zarade na 250 eura, uvođenje startnog neoporezivog dijela plate i druge predloge iz oblasti ekonomije koje predlažemo, jer će usvajanjem tih odluka na dobitku biti svi. Desetinje hiljada radnika, država kroz veće poreze i svi pošteni privrednici koji isplaćuju puni iznos zarada preko računa", zaključio je Stanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.