Zbog HIV statusa građani u CG ostaju i bez posla
Ilustracija

Bolest a ne moralna osuda

Zbog HIV statusa građani u CG ostaju i bez posla

U Crnoj Gori je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, ove godine registrovano 19 novih slučajeva HIV infekcije, od kojih je njih deset već bilo u stadijumu AIDSa. Sida je u ovoj godini odnijela dva života.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, koji je obilježen juče, iz IJZ ističu da crnogorsko društvo još nije sazrelo kada je u pitanju diskriminacija osoba inficiranih HIV-om.

- Još uvijek je prisutna diskriminacija, najviše u zdravstvenim ustanovama i među zdravstvenim radnicima, jer se ove osobe najviše pojavljuju tamo zbog svog zdravstvenog stanja, a medicinsko osoblje je najčešće upoznato sa dijagnozom iz zdravstvenog kartona – kazali su Pobjedi iz Instituta.

Ipak, kako naglašavaju, za sada ne postoje podaci da je neko ušao u proces dokazivanja diskriminacije po osnovu HIV statusa. Kao primjer stigmatizacije, iz Instituta navode slučaj osobe koja je ostala bez posla jer je HIV pozitivna.

- Ta osoba, međutim, nije željela da uđe u sudski proces dokazivanja diskriminacije iz raznih razloga, a jedan od njih je širenje informacija o zdravstvenom stanju. Takođe, postoje primjeri odlaganja nekih invazivnih medicinskih intervencija što nije eksplicitno navedeno, ali pacijentu se tako čini jer je odbijanje nastupilo nakon saopštavanja dijagnoze – kazali su iz Instituta.

Česte su, prema njihovim riječima, žalbe pacijenata na širenje glasina iz zdravstvenih ustanova, ali se oni ipak ne usuđuju u prijavljivanje prema zakonskim procedurama i sve ostane na žalbi, koju, nažalost, kako kažu iz IJZ, ,,nijesu mogli procesuirati jer je potrebna dozvola pacijenta za davanje svih činjenica“. I u nevladinoj organizaciji CAZAS ukazuju na prisustvo stigmatizacije u našem društvu.

- Uprkos brojnim edukacijama, programima, ali i veoma dostupnim informacijama oflajn i onlajn, i dalje se suočavamo sa problemom neznanja o osnovnim putevima prenosa i neprenosa HIV-a – kazala je za Pobjedu program menadžerka u toj NVO Sanja Šišović.

Ona objašnjava da se HIV može prenijeti putem inficirane krvi, nezaštićenog seksualnog odnosa i vertikalnom transmisijom (prenos infekcije sa majke na dijete tokom trudnoće i porođaja). HIV se, kako naglašava, ne može prenijeti socijalnim kontaktom, druženjem sa HIV pozitivnom osobom, kupanjem u istom bazenu.

- Ne možemo dobiti HIV ako jedemo hranu koju je za nas spremila HIV pozitivna osoba. Danas, u 21. vijeku, sa HIV-om se ne samo živi već i stara. Osobe sa HIV-om vode normalan i zdrav život, vole, zaljubljuju se, stvaraju porodicu, imaju zdravo potomstvo… - kazala je Šišović, poručivši da je HIV bolest, a ne moralna osuda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.