Vukadinović: Kakva je država u kojoj se od hapšenja bježi u ambasadu i Parlament
Srđa Vukadinović

"Neko će morati da odgovara"

Vukadinović: Kakva je država u kojoj se od hapšenja bježi u ambasadu i Parlament

Hapšenje lidera Pokreta za Promjene i poslanika u crnogorskom Parlamentu pokazalo je svu ozbiljnost problema u kojem se crnogorsko društvo nalazi, kaže za Kodex politički analitičar Srđa Vukadinović.

Vukadinović je rekao da su dvije kontadiktornosti u ovom slučaju koje se moraju istjerati do kraja.

“Poslanik se ne može privoditi dok mu Parlament ne skine imunitet. Dakle, treba do detalja istražiti da li je u Medojevićevom slučaju bilo prekoračenja ovlašćenja a ja mislim da ih je bilo. Nije dobro da policija presrijeće i privodi poslanike, niti građane. Prije Medojevićevog hapšenja taj zahtjev je trebalo proslijediti Parlamentu da se o njemu odredi. Sa druge strane, poslanik koji optužuje nekoga mora znati da njegove riječi nose daleko veću težinu, pogotovo ako su izgovorene u javnom diskursu ili Parlamentu. Kao što te riječi imaju daleko veću težinu poslanik za njih mora isto takve dokaze“,  kaže za Kodex Vukadinović.

e13c4c6b684536ecde3ac77213ca4d80XL

Očigledno je, kaže Vukadinović, da živimo u državi u kojoj vladavine prava malo ima pa malo nema.

"Zato je za ovaj slučaj važno da se utvrdi i Medojevićeva odgovornost i moguće prekoračenje ovlašćenja državnih organa u ovom slučaju. Ukoliko se to ne dogodi, u Crnoj Gori će se dešavati sve i svašta. Svak će moći svakog za svašta optuživati a kad se to dogodi to će označiti vladavinu sile, rekao je politički analitičar.

Medojevićevo hapšenje kako je kazao, će se odraziti i na političke procese u Crnoj Gori. On je dodao da kad god se pomisli da su crnogorski političari napokon napravili korak naprijed oni se vrate na početak. Priča o parlamentarnom Odboru za unaprijeđivanje izbornog zakonodavstva, ubijeđen je Vukadinović, završiće se prije nego što je počela.

“ Sad će Demokratski Front bojkotovati taj Odbor koji je i inače fasada da se stvari ne završe. Ovakve stvari su samo dobar izgovor da se stvari ne završavaju. Kao što se stvari ne mogu pokrenuti sa mrtve tačke ni nekim protestima Demokratskog Fronta, koji je svoju energiju potrošio uludo, niti Medojevićevim štrajkom glađu u zatvoru. U Crnoj Gori više ne postoji ambijent u kom se vaninstitucionalno može išta postići. Zato Demokratski Front treba da traži podršku u javnom mnjenju za utvrđivanje odgovornosti kod mogućeg prekoraćenja ovlašćenja u Medojevićevom slučaju“,  kaže za Kodex Vukadinović.

Vukadinović, koji je pri stavu da je prekoračenja ovlašćenja bilo, jer Medojeviću je imunitet ukinut za slučaj pranja novca za koji ga tereti Specijalno tužilaštvo, a ne za sve ostalo, smatra da bi ukoliko se dokaže da je bilo prekoračenja najmanje što bi se moglo očekivati je ostavka Ministra unutrašnih poslova i svih odgovornih u lancu  koji je doveo do Medojevićevog hapšenja.

“Sa druge strane kakva je to država koja za sebe govori da želi postati sljedeća članica Evropske Unije, a u njoj se od hapšenja bježi u neku ambasadu i Skupštinu. Dakle, mnogo je veći i ozbiljniji problem od onog koji se može riješiti prostim dizanjem u vis 42 ruke. Dakle, samo ostavke ukoliko je bilo ovlašćenja, ali i ostavke poslanika koji nekog optuže za nešto a to ne mogu da dokažu, mogu biti korak ka rješavanju crnogorske političke zbilje. Jer i Medojevićeve tvrdnje imaju dosta tankih krajeva. Odgovornost u Crnoj Gori je najskuplja roba iz samo jednog razloga...skoro da je i nema... ", zaklučio je za Kodex politički analitičar Srđa Vukadinović.

S.P.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.