Otvoren 10. diplomatski Božićni bazar u Podgorici: Brinimo jedni o drugima
Štand italijanske ambasade, foto: Anadolija

Tradicionalna humanitarna manifestacija

Otvoren 10. diplomatski Božićni bazar u Podgorici: Brinimo jedni o drugima

U Podgorici je danas otvoren tradicionalni humanitarni Božićni bazar, koji organizuje Međunarodno udruženje žena Crne Gore, u saradnji sa ambasadama u Crnoj Gori.

Na ovogodišnjem bazaru je postavljen 21 štand stranih ambasada, kao i nekoliko štandova brojnih izlagača iz Crne Gore, izvještava AA. 

Tradicionalnu manifestaciju Božićni bazar podržavaju brojne kompanije, ambasade i volonteri, a ona je, tokom proteklih godina, postala događaj koji ima za cilj prikupljanja sredstava namijenjena institucijama, organizacijama i pojedincima kojima je to neophodno. 

Prošlogodišnji Božićni bazar posjetilo je 24.000 građana, prikupljeno je 18.151 euro namijenjenih Centru za autizam. 

Ajlin Galip, supruga ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori, koja je ujedno i predsjednica Međunarodnog kluba žena Crne Gore, kazala je da će novac koji ove godine bude prikupljen biti upućen Dječijem domu “Mladost” u Bijeloj, JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju na Starom aerodromu, dok će dio novca ići za kupovinu didaktičkih sredstava za osnovne škole “Radojica Perović i “Oktoih”, te za vrtić “Sunce”. 

"Koristim ovu priliku da se zahvalim ambasadama, institucijama i drugim ustanovama na realizaciji i doprinosu ovoj već sada tadicionalnoj manifestaciji“, kazala je Galip, javlja Anadolija.

2018120123370413939497838Web

Na ovogodišnjem bazaru  postavljen 21 štand stranih ambasada

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veseljko Grubišić poručio je da Podgorica raste kao glavni grad, jer su danas predstavnici 21 države prisutni na bazaru sa svojim proizvodima. 

"Smatram da je u ovom vremenu dobro družiti se, imati osjećaj prema nekome ko je u potrebi“, kazao je Grubišić. 

Ministarka javne uprave Crne Gore Suzana Pribilović kazala je da smo u obavezi kao društvo brinemo o onima kojima je naša pomoć potrebna ali i jedni o drugima.

"Danas su se na ovom mjestu okupile i sjedinile različite tradicije i kulture u onoj najvažnijoj ljudskoj misiji, misiji humanosti, dobročinstva i milosrđa. Vjerujem da je ovo istovremeno i dobra prilika da se kroz jednu kreativnu razmjenu naših kulturnih identiteta, različitosti i osobenosti, bolje upoznamo i povežemo" - kazala je Pribilović na otvaranju 10. jubilarnog diplomatskog bazara. 

Ovakvi događaji nas podsjećaju, kazala je Pribilović, da se, uoči nogogodišnjih i božićnih praznika podsjetimo najvažnijih principa solidarnosti i milosrđa, koji su temelj svake kulture, religije i tradicije, i koje treba da njegujemo ne samo danas, već svih dana u godini. 

Ona je izrazila uvjerenje da će mnoštvo različitih kultura pokazati da nam je srce veliko i da ćemo ovim današnjim činom darivanja za trenutak nekome uljepšati, olakšati ili oplemeniti život.

2018120123370413939497840Web

Ministarka Pribilović na Bazaru, foto:AA

Već na samom otvaranju bazara, primjetna je velika posjećenost građana. 

Na štandu ambasade Turske nalaze se turski specijaliteti, marame, suveniri iz Kapadokije, kao i baklave. 

Na štandu Azerbejdžana mogu se probati i kupiti slatki specijaliteti, sarma, dok se uz baklavu služe i specifični čajevi iz Azerbejdžana. 

Dobro je posjećen i štand američke ambasade, gdje je raznovrsna ponuda. Posjetioci mogu kupiti knjige američkih pisaca, u prodaji su razni specijaliteti, a moguće je igrati i lutriju. 

Bazar će biti otvoren do 18 sati. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.