Đukanović uputio čestitku učesnicima Akademije sjećanja
Milo Đukanović

Đukanović uputio čestitku učesnicima Akademije sjećanja "Crvena zastava slobode" Udruženju boraca NOR-a i antifašista CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas čestitku učesnicima Akademije sjećanja "Crvena zastava slobode" Udruženju boraca NOR-a i antifašista Crne Gore uz zahvalnost organizatorima i najsrdačnije pozdrave.

"Obilježavanje 75-godišnjice od osnivanja italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ i 77 godina od čuvene Pljevaljske bitke, u jednom danu, samo po sebi simbolizuje slobodarski duh, univerzalni značaj i istorijske domete velike Narodnooslobodilačke borbe, koji prevazilaze crnogorske, i jugoslovenske okvire.Pljevaljska bitka u kojoj je pao cvijet crnogorske mladosti, pokazala je, nakon velikih pobjeda u Trinaestojulskom ustanku, surovu realnost u kojoj se našla naša zemlja, i najavila dugotrajne ratne strahote, kroz koje je prošao crnogorski, kao i svi jugoslovenski narodi. Kao što je osnivanje italijanske partizanske divizije „Garibaldi“ bilo vjesnik skore slobode i pobjede nad fašizmom, za koju su zajedno ginuli jugoslovenski i italijanski partizani, vjesnik novog doba za naše, i za sve evropske narode", naveo je Đukanović.

Na tim novim temeljima trajno je, ocjenjuje predsjednik Crne Gore, učvršćeno tradicionalno prijateljstvo koje se ogleda i kroz nesebičnu podršku koju savremena Italija pruža Crnoj Gori i svim zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije na njihovom evropskom i evroatlantskom putu.

"Događaji ovakve vrste, kada se sa pijetetom sjećamo zajedničkih žrtava, neraskidiva su veza između zajedničke prošlosti, i nadamo se bliske zajedničke evropske budućnosti, istorijske lekcije i inspiracija za generacije koje dolaze", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.