Viši sud o imunitetu: Medojević i Knežević svjedoci, nije određen pritvor već zatvor

Mjera prinude za ispunjenje građanske dužnosti

Viši sud o imunitetu: Medojević i Knežević svjedoci, nije određen pritvor već zatvor

Poslanicima Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću je određen zatvor kao mjera prinude za ispunjenje građanske dužnosti, saopšteno je iz Višeg suda.

Iz Višeg suda su, vezano za pitanje imuniteta, pojasnili da su Medojević i Knežević svjedoci, te da im nije određen pritvor.

"Ustav Crne Gore predviđa imunitet poslanika i odredbom člana 86. stav 3. Ustava propisano je da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Međutim, sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti", saopšteno je iz Višeg suda.

Upravo zato,dodaje se, ova mjera traje dok svjedok ne pristane da svjedoči, a najduže dva mjeseca.

"Dakle, radi se o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nijesu primijenjene odredbe vezane za imunitet.Napominjemo da se radi o nepravosnažnoj odluci čija će zakonitost biti ispitana od strane Apelacionog suda Crne Gore.", zaključili su iz Višeg suda.

Viši sud je uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i donio odluku o zatvoranju Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svjedoče u predmetima Tužilaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.