Đukanović: Ostvarili smo velike uspjehe u razvoju turizma, ali ne smijemo dozvoliti da nas to zavara
Milo Đukanović

14. dodjela godišnjih „Wild beauty“ nagrada

Đukanović: Ostvarili smo velike uspjehe u razvoju turizma, ali ne smijemo dozvoliti da nas to zavara

Ostvarili smo velike uspjehe u razvoju turizma, ali ne smijemo dozvoliti da nas to zavara. Danas u turističkoj ponudi nijesu dovoljni odlični hoteli, čisto more i uređene plaže, kvalitetna skijališta i prirodne ljepote. Sve to mora da prati razvijena infrastruktura, laka dostupnost destinacije, kvalitet zdravstvene zaštite, kulturni sadržaji, nivo bezbjednosti i opšte kulture u zemlji, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na 14. dodjeli godišnjih „Wild beauty“ nagrada.

Đukanović je istakao da je sa zadovoljstvom prihvatio predlog da nastavi tradiciju i da u svojstvu Predsjednika Crne Gore bude pokrovitelj 14. po redu dodjele godišnjih „Wild beauty“ nagrada.

"Dodatno i zbog toga jer mi je u živom sjećanju vrijeme začetka ove ideje, kad smo se ambiciozno i promišljeno opredijelili da Crnu Goru razvijamo i afirmišemo kao prestižnu, evropsku turističku destinaciju. Bio je to period velikih izazova, nestabilnosti i neizvjesnosti. Logično i vrijeme skepse, da li smo kadri da odgovorimo tako postavljenom cilju. Koliko smo uspjeli, pokazuju rezultati na koje smo ponosni", kazao je Đukanović.

On je istakao da je danas turizam primarno polje crnogorske privredne aktivnosti. 

"Uspjesi u toj i drugim uslužnim djelatnostima, naravno ne bi bili mogući bez velikih istorijskih dostignuća koja smo ostvarili u međuvremenu.

Prije dvanaest godina, obnovili smo našu ponosnu, slobodarsku, državnu kuću na demokratskom referendumu, i učvrstili multietničku i multikulturalnu harmoniju po kojoj je savremena Crna Gora prepoznatljiva. Danas je naša zemlja članica NATO, i lider u Evropskoj integraciji, sa izgledima da u dogledno vrijeme, uspješno završi pregovarački proces za članstvo u EU. Na planu unutrašnjeg razvoja, fokusirani smo na unaprijeđenje kvaliteta života naših građana, na stvaranje uslova za ubrzanje ekonomskog i rasta i demokratskog i društvenog razvoja. U prošloj godini zabilježen je rast BDP-a od 4,7%, koji je dodatno ubrzan u prvoj polovini ove godine", ocijenio je Đukanović.

On je istakao da turizam učestvuje sa preko 20% u BDP. 

"Broj turista je 2017. iznosio oko 2 miliona, a rezultati ostvareni u devet mjeseci ove godine premašuju promet generisan u cijeloj prethodnoj. Naša pažljivo osmišljena politika održivog razvoja u turizmu dala je i daje odlične rezultate i doprinos ukupnom napretku. U Crnoj Gori danas imamo svjetski poznate i prestižne rizorte kao što su Aman, Porto Montenegro, Luštica bay, uz stalno širenje njihovih kapaciteta, kao i sada izvjestan završetak novog rizorta Porto Novi. Odgovornom investicionom politikom uspjeli smo zadobiti interesovanje najvećih svjetskih, hotelskih brendova: Hilton, Ridžent, Šeraton, One and Only, Chedi... Crna Gora svakim danom sve više postaje jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u ovom dijelu Mediterana. O tempu razvoja, i poboljšanju turističke ponude ubjedljivo govori činjenica da je u proteklih 5 godina u Crnoj Gori otvoreno čak 115 hotela sa 4 ili 5 zvjezdica", naveo je u svom govoru predsjednik Crne Gore.

AG8A5495

Iz godine u godinu ističe da se bilježi rast broja turista i broja noćenja, u sezonskoj, kao i vansezonskoj ponudi.

"Za dodatni optimizam, motiv nam daju i započeti projekti novih hotelskih smještaja, skijališta, marina, golf terena i drugih turističkih sadržaja. Razvoj raznovrsne ponude u centralnom dijelu, i posebno na sjeveru države, vodi ka ostvarenju ambicioznog cilja da Crna Gora postane cjelogodišnja turistička destinacija. Na ruku nam ide zasićenost tradicionalno poznatim turističkim mjestima, i želja savremenih turista da otkrivaju nove atraktivne prirodne prostore, kojima obiluje Crna Gora, uključujući i dvije UNESCO svjetske baštine, nacionalne parkove i zaštićene površine...", kazao je Đukanović i dodao da je to magnet ne samo za turiste, već i mogućnost investitorima da uz povoljne uslove ulažu kapital u zemlji koja ima 240 sunčanih dana godišnje.

AG8A5343

Ocijenio je da su ostvaren veliki uspjeh u razvoju turizma, ali da "ne smiju dozvoliti da ih to zavara".

"Danas u turističkoj ponudi nijesu dovoljni odlični hoteli, čisto more i uređene plaže, kvalitetna skijališta i prirodne ljepote. Sve to mora da prati razvijena infrastruktura, laka dostupnost destinacije, kvalitet zdravstvene zaštite, kulturni sadržaji, nivo bezbjednosti i opšte kulture u zemlji.

Upravo na tome predano i sistematski radimo svih ovih godina. Obnavljamo postojeće i gradimo nove saobraćajnice. Radimo ubrzano na boljem avio, pomorskom i drumskom povezivanju sa ostatkom kontinenta. Danas možemo reći da je članstvom u NATO značajno učvršćena stabilnost i podignut nivo bezbjednosti naših građana, radimo na unapređenju vladavine prava i pravne sigurnosti za sve koji posjećuju Crnu Goru ili u njoj žive. Posebno smo fokusirani na unapređenje sistema zdravstvene zaštite. Još ozbiljnije treba da radimo na osposobljavanju nacionalne radne snage, koja može zadovoljiti tržište rada u turizmu na odgovarajućem nivou, kako bi se smanjila zavisnost od uvoza radnika. Sve više se osjeća potreba za unapređenjem proizvodnje hrane, u skladu sa ponudom hotela i rizorta, kako bi obje privredne grane osnažili, učinili konkurentnijim i turistima ponudili autentične crnogorske proizvode", kazao je Đukanović.

AG8A5307

Vjeruje da je ovo pravi put i za brže dostizanje evropskog kvaliteta života naših ljudi, za otvaranje novih radnih mjesta, i za uvećanje BDP-a.

"U tom kontekstu, ova nagrada iz godine u godinu dobija veći smisao i značenje. Zato sa zadovoljstvom čestitam svim dobitnicima, kao i svima nominovanima, svima koji svojim posvećenim odnosom doprinose modernom razvoju turističke djelatnosti u Crnoj Gori.

Želim da odam priznanje i organizatorima koji su se potrudili da ova manifestacija bude na nivou naše ambicije u ovoj prestižnoj privrednoj grani", zaključio je predsjednik Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.