Salome Zurabišvili prva žena na čelu Gruzije
Salome Zurabišvili

Nova predsjednica

Salome Zurabišvili prva žena na čelu Gruzije

Salome Zurabišvili, koja je pobijedila na predsjedničkim izborima u Gruziji, biće prva žena na čelu te bivše sovjetske republike na Kavkazu.

Ona je pobijedila u drugom krugu predsjedničkih izbora u Gruziji, osvojivši 59,52 odsto glasova, saopštila je danas gruzijska Centralna izborna komisija.

Zurabišvili (66) je kao nezavisni kandidat imala podršku vladajuće partije Gruzijski san, koju je osnovao bankar i milijarder Bidžina Ivanišvili, najbogatiji Gruzijac, koji je bogatstvo stekao uglavnom u Rusiji. 

Rođena je u Francuskoj u porodici gruzijskih političkih emigranata koji su Gruziju napustili 1921. godine. U Gruziju je prvi put došla sa 36 godina. 

Neki joj zamjeraju što gruzijski govori s francuskim akcentom, a ona odgovara da je maternji jezik u Parizu naučila samo u porodici i da je ponosna na svoja dosadašnja dostignuća, prenose svjetski mediji. 

Diplomatsku karijeru počela je 1974. u francuskoj spoljnopolitičkoj službi, gdje je posle više funkcija 2003. godine bila imenovana za ambasadorku Francuske u Tbilisiju. 

Zatim se povukla iz francuske diplomatije, a 2004. godine ju je tadašnji gruzijski predsjednik imenovao za šeficu diplomatije Gruzije. Na toj poziciji ostaje samo godinu dana, nakon čega prelazi u opoziciju. Prije dvije godine postala je poslanica u gruzijskom parlamentu. 

Više puta je govorila da se zalaže za izbalansirane odnose Gruzije s Rusijom i Zapadom. Gruzija teži članstvu u EU i NATO-u. 

Iz Moskve navode da su primili k znanju da je Zurabišvilijeva pobijedila na izborima, ali da ne žele da komentarišu tu stvar dok se Tbilisi ne izjasni o bilateralnim odnosima s Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ipak dodaje da njena pobjeda čini Moskvu optimističnom. 

Ruska agencija TAS prenoseći njenu biografiju ističe da je diplomirala na Institutu za političke studije u Parizu i da su u fokusu njenih studija na američkom Univerzitetu Kolumbija bile ruske studije. 

"Naš izbor je miroljubiva Gruzija, ujedinjena zemlja ravnopravnih građana. Naš izbor je dijalog sa onim dijelovima društva koji danas nisu glasali za mene i koji se danas ne slažu sa nama. Ali svi smo mi državljani jedne zemlje", poručila je Salome Zurabišvili po objavljivanju rezultata.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.