Perković: Žal za Jugoslavijom sve veći
Titov "spomenik" u Tivtu

Što te nema...Što te nema

Perković: Žal za Jugoslavijom sve veći

Generalni konzul Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Tivtu, Marko Perković, za Kodex kaže kako je žal za Jugoslavijom srazmjeran protoku vremena.

Kako vrijeme prolazi žal za onom velikom Jugoslavijom sve je veći. A kako i ne bi bio, pita se Perković, kada je drug Tito u Jajcu stvarao državu na današnjim evropskim vrijednostima.

“U ovom vremenu kada, se priča o stogodišnjici prvog Svjeskog rata, zaboravlja se da je 75 godina od nastanka najbolje države na svijetu, one velike SFRJ. Drug Tito je u Jajcu pravio državu koja se temeljila na današnjim evropskim vrijednostima. Ono što je Šengen za Evropsku Uniju, to je za nas bilo Jajce. I normalno, kao što ne postoje dvije glavne uloge u jednom filmu tako je i Jugoslavija morala nestti voljom svjetskih moćnika.” kaže za Kodex drug Marko Perković.

46967646433065973892258476550480034529280n

Titova statua u Tivtu

Perković je za Kodex komentarisao i podizanje  spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici. Kaže da je to licemjeran i neshvatljiv gest, ne zbog samog spomenika, jer je Josip Broz izdržao probu vremena i pokazao da je najveći Jugosloven dvadesetog vijeka, nego što se među onima koji danas protežiraju podizanje njegovog spomenika nalaze oni koji su prije tridesetak godina pjevali…

Titograde ko ti dade ime Dao Tito nije nikog pito,

Vratismo ti ime Podgorice Da ne nosiš ime izdajice

Sada ti, koji su ga nazivali izdajnikom, žele da mu iz, kako kaže Perković, svojih ličnih i dnevnopolitičkih pobuda, a sve u korist novih podjela, podignu spomenik.

“Ne prave oni Titu spomenik već ono što nijesu uspjeli da prodaju kao sekundarnu sirovinu sada bi da iskoriste kako bi unijeli nove podjele a sebi stekli neki profit.” decidan je Marko Perković.

Generalni konzulat SFRJ u Tivtu postoji već punih 15 godina. Povodom tih 15 godina rada i povodom 75 godina najljepše države na svijetu, koje više nema, Konzulat je na tivatskim Pinama, obali Maršala Tita, postavio isti onaj "spomenik" koji Podgoričani spremaju. Rad je vajarsko djelo Antuna Agustinčića.   465164165890030948909029119422833175298048n

Simbolično okrenuo leđa luksuzu

Tito je simbolično okrenuo leđa luksuzu koji je danas zaposjeo obale Tivta. Tito je ipak bio radnik a luksuz u Tivtu i širom Crne Gore, od smrti Jugoslavije, stvaraju kapitalisti. Nekadašnju domovinu Južnih Slovena polako prekriva zaborav i sve je manje onih koji pamte njeno stvaranje i njene tekovine. Danas se na Jugoslaviju gleda kao na utopiju iako i dalje ima onih koji je smatraju nedemokratskom tvorevinom. I današnji "spomenik" u Tivtu  i onaj budući u Podgorici samo su dio sjećanja na čovjeka koji je personifikovao neko srećnije vrijeme. Poput pjesme…Što te nema…  

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.