Crna Gora preduzima mjere u regulisanju statusa medicinskih sestara i babica
Dragana Marković

Crna Gora preduzima mjere u regulisanju statusa medicinskih sestara i babica

Crna Gora je preduzela potrebne korake u pravcu regulisanja statusa medicinskih sestara i babica, kako bi spremno dočekala pristupanje Evropskoj uniji i omogućila slobodno pružanje usluga u Crnoj Gori, ali i u članicama EU, poručila je savjetnica glavnog pregovarača, Dragana Marković.

Ona je, govoreći na regionalnoj konferenciji „Razmjena iskustava u regionu u procesu usklađivanja profesije medicinska sestra i babica kao regulisane profesije i usklađene sa zahtjevima EU Direktive 2013/55”, istakla da je značaj medicinskih sestara i babica prepoznat brojnim strateškim dokumentima, ne samo u Crnoj Gori, nego i na globalnom nivou.

Marković je pojasnila da je Crna Gora, u želji da unaprijedi stanje u pružanju usluga, a samim tim i položaj medicinskih sestara i babica, prihvatila da sprovede Direktivu 2005/36/EZ o priznavanju stručnih kvalifikacija, pa samim tim i Direktivu 2013/55/EZ kojom je izmijenjena prethodna.

„Vlada je nedavno donijela Odluku o utvrđivanju Liste regulisanih profesija, što bi trebalo da omogući da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogućnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU. Sada je važno podsticati dalje jačanje kontinuiranog profesionalnog razvoja u području tih profesija“, poručila je Marković.

DtK6J6dXgAAPKka

Ona je istakla da je Crna Gora postigla značajne rezultate u ovoj oblasti, ali da je u narednom periodu važno nastaviti sa sprovođenjem „bridging“ programa koji će doprinijeti daljem obučavanju medicinskog kadra sa srednjim obrazovanjem i osnivanjem Sestrinske komore koja će doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga, kako bi Crna Gora spremno dočekala članstvo u EU, na ovom polju.

Crna Gora će, kako je rekla, raditi dalje na planskom usmjeravanju kontinuirane medicinske edukacije, uz očekivanje da će do pristupanja EU u potpunosti biti usklađena s evropskim politikama u ovoj oblasti i spremno dočekati članstvo.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.