11.000 zaposlenih više u odnosu na početak mandata 41. Vlade, veća prosječna plata

Demantuju Demokrate

11.000 zaposlenih više u odnosu na početak mandata 41. Vlade, veća prosječna plata

U nastojanjima da se umanje nesporni uspjesi koje je u prethodne dvije godine postigla Vlada, predstavnici Parlamentarnog bojkota pribjegavaju u saopštavanju neistina. Naime, politička stranka Demokratska Crna Gora je saopštila da je prosječena zarada u Crnoj Gori 2011. godine iznosila 515 eura, što nije tačno, saopštila je crnogorska Vlada.

Podsjetili su da je 2011. godine prosječna neto zarada iznosila 484 eura, dok je 2017. bila 510 eura. U prvih devet mjeseci 2011. godine ona je iznosila 485 eura, dok je u prvih devet mjeseci 2018. na nivou 510 eura. Ovo su pouzdani, javni i provjerljivi podaci, naglašavaju iz Vlade Crne Gore.

"Kada je u pitanju poređenje prosječnih zarada sa zemljama EU, premijer Marković je u okviru Premijerskog sata zapravo potencirao da je prosječna zarada u Crnoj Gori veća nego u svim zemljama Zapadnog Balkana, pa „čak i u odnosu na zemlje EU“, misleći pritom na poznate pojedinačne primjere", naglašavaju.

U saopštenju političke stranke Demokratska Crna Gora netačna je i konstatacija da je Crna Gora po visini minimalne zarade iza svih članica EU i to iz dva razloga:

"Prvi – sve članice EU nemaju zakonom utvrđenu minimalnu zaradu (Austija, Italija, Danska itd.).Drugi – praksa određivanja minimalne zarade (to znaju ozbiljni profesionalci) razlikuje se od države do države, pa se njena visina ne može upoređivati u apsolutnim iznosima. Minimalna zarada se obično upoređuje u odnosu na prosječnu zaradu u zemlji, pa ona u državama EU iznosi od 31 odsto do 55 odsto prosječne zarade.Očigledno je političkoj stranci Demokratska Crna Gora osnovna literatura u poređenju ovog indikatora po zemljama bila sa interneta, i iz sadržaja namijenjenih laicima, a ne iz zvaničnih i priznatih dokumenata.Zaključujemo – uprkos velikim ali zaludnim naporima da se umanje uspjesi Vlade, ne mogu se opovrgnuti podaci o ekonomskom rastu od 4,8 odsto u prvih šest mjeseci ove godine; značajnom povećanju BDP u odnosu na 2011. godinu; smanjenju stope siromaštva u odnosu na 2011. (Podaci Svjetske banke), a posebno o preko 25.000 zaposlenih više u odnosu na prvih devet mjeseci 2011, i oko 11.000 zaposlenih više u odnosu na početak mandata 41. Vlade", zaključuje se u reagovanju Vlade CG.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.