Otac osuđen na zatvorsku kaznu zbog neplaćanja alimentacije, majka i pored toga mora da dostavlja dokaze svako pola godine
ilustracija

Problem samohranih majki u Crnoj Gori

Otac osuđen na zatvorsku kaznu zbog neplaćanja alimentacije, majka i pored toga mora da dostavlja dokaze svako pola godine

Banka Hrane pozvala je sve nadležne institucije da pomognu u rješavanju problema samohranih majki zbog neplaćanja alimentacije od strane očeva i apelovala da pomognu makama riješe da “ uštede” dragocjenih 60 eura godišnje.

Kako se navodi u pismu jedne samorane majke, pored mnogih gorućih problema samohranih roditelja, izdvaja se još jedan, za one koji primaju MOP.

Naime, kako je navela, svako pola godine, iz Centra za socijalni rad dobija poziv da obnovim dokumenta, odnosno da dostavi dokaz od sudskog izvršitelja izvještaj da otac ne plaća alimentaciju.

U konkretnom primjeru, otac je zbog neplaćanja osuđen na zatvorsku kaznu i duguje preko 18 hiljada eura za alimentaciju, a da će ista biti plaćena, izgubila je nadu. Navodi da se za njim i traga jer se krije a djecu ne posjećuje i kako tvrdi majka, Centar za socijalni rad za sve ovo ima pisane dokaze.

"I opet svake pola godine treba da i od ovako mučnog izdvajanja novca da platim stan, komunalije, i troje djece prehranim, obučem i obujem, školujem, izdvojim, pozajmim, 30 eura ili više  za sudskog izvršitelja.Vjerujte da nemam! A ako to ne donesem oduzeće mi se MOP.", kaže ova samohrana majka.

Ona je upitala da li treba da plaća svako pola godine dokaze da otac ne plaća alimentaciju.

Kako su podsjetili iz Banke Hrane, u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, ima 24.424 porodica sa najmanje jednim djetetom koje odgaja samo majka. Broj samohranih očeva je znatno manji i iznosi 5.105.

"Samohranim roditeljima neophodna je veća podrška države, jer su neplaćanje alimentacije, nemogućnost zaposlenja i neprilagođeno radno vrijeme su neki od problema sa kojima se oni suočavaju", zaključili su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.