General NATO-a upozorava Prištinu: Zbog taksi na srpsku robu prijeti izolacija
Džejms Fogo

General NATO-a upozorava Prištinu: Zbog taksi na srpsku robu prijeti izolacija

Kosovu prijeti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo.

"Šta se zapravo želi ostvariti tim porezom?", zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora u Prištini.

Komandant NATO-a je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojima, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda, prenijela je prištinska "Gazeta ekspres".

"Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova", rekao je Fogo.

Admiral je pozvao Prištinu da ne žuri sa procesom transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

On je istakao da je za takvu odluku neophodno da sve strane budu zadovoljne, prenijela je Koha.

"Bilo bi pametno da ne žurite i da date vremena ovom procesu kako bi bili sigurni da su transformacijom zadovoljne sve strane", zaključio je komandant združenih snaga NATO.

U komandi Kfora na KiM izvršena primopredaja dužnosti 

U komandi Kfora u Prištini obavljena je primopredaja dužnosti između odlazeće general-majora NATO-a Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika, general-majora Lorenca D'Adarija.

General Kuoči je rekao da je za vreme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između Kfora i Vojske Srbije.

"To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola Kfora koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji sa oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću bezbjednost duž administrativne linije razgraničenja oblasti kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog povjerenja", rekao je Kuoči.

Admiral Fogo visoko je ocijenio rad Kuočija na Kosovu.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.