Austrija podržava crnogorski pristup EU, kod nekih članica postoji skepsa
Volfgang Sobotka i Ivan Brajović

Sobotka u Podgorici

Austrija podržava crnogorski pristup EU, kod nekih članica postoji skepsa

Austrija podržava pristup Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i nastoji da ubijedi skeptične članice zbog čega je to značajno za Uniju, kazao je danas predsjednik parlamenta Austrije Volfgang Sobotka.

Sobotka, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, danas je u Podgorici razgovarao s crnogorskim kolegom Ivanom Brajovićem. 

On je nakon susreta novinarima kazao da Austrija podržava crnogorski pristup EU i za to, kako je rekao, postoji više razloga, javlja Anadolija.

Sobotka je izjavio da su zemlje Zapadnog Balkana imale važnu ulogu 2015. i 2016. godine, kada su zahvaljujući njihovoj podršci spriječene posljedice migracijske krize. 

Austrijski šef parlamenta je kazao da kod nekih od članica EU ipak postoji skepsa kada je crnogorsko članstvo u pitanju. 

"Ali mi želimo da zajedničkim snagama ubijedimo skeptične članice EU zbog čega je značajan i koristan pristup Crne Gore Uniji", dodao je Sobotka. 

Ta skepsa, kako je naveo, s jedne strane ima korijen u finansijama, posebno što se tiče volumena fondova za stimulaciju poljoprivrede. 

2018112823365466539412455Web

Foto:Anadolija

"S druge strane, neke države su zabrinute zbog pridržavanja principa vladavine prava i borbe protiv korupcije, prije svega na visokom nivou", dodao je Sobotka. 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je ocijenio da je Crna Gora najkredibilniji promoter evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu i da svojim primjerom najbolje pokazuje drugim zemljama u regionu da se put sveobuhvatnih reformi na kraju isplati. 

On je kazao da prisustvo austrijskih zvaničnika u Crnoj Gori pokazuje koliko ta država, koja predsjedava Savjetom Evropske unije (EU), vodi računa o interesima Zapadnog Balkana. 

"Važno nam je što Austrija pokušava i uspijeva da podigne svijest kod ostalih članica EU o važnosti širenja Unije. S druge strane, slobodno mogu da kažem da je Crna Gora najkredibilniji promoter evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Brajović. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.