Zoronjić: Neophodno povećati platu prosvjetara naredne godine
Suada Zoronjić

Zoronjić: Neophodno povećati platu prosvjetara naredne godine

Prosvjetni radnici su već duži period nezadovoljni odnosom aktuelne Vlade prema obrazovnom sistemu u državi i činjenicom da im je plata ispod državnog nivoa, navela je potpredjednica Građanskog pokreta URA prof. Suada Zoronjić.

„Imajući u vidu ubrzani proces reforme i ciljeve koje moraju realizovati, prosvjetni radnici nijesu dovoljno motivisani i apsolutno su nezadovoljni materijalnim statusom. Iako obavljaju društveno koristan rad koji je presudan za razvoj i opstanak društva, očekujući pritom realnu nadoknadu za svoj rad od koje bi se moglo realno živjeti, praktično se osjećaju prevarenim, poniženim i ugroženim s obzirom na težinu i značaj posla koji obavljaju“, ističe ona.

Ona smatra neophodnim povećanje plata prosvjetara u nastupajućoj kalendarskoj godini kako bi koncept reforme obrazovanja mogao biti adekvatno propraćen.

„Pitamo gdje su sindikalne organizacije koje bi sada pred usvajanje budžeta za narednu godinu trebale da izvrše pritisak na Vladu Crne Gore, a koje su to i obećale početkom septembra. Kako su odjednom utihnuli ti glasovi pobune prema mizernim platama u prosvjeti od strane čelnika sindikalnih organizacija u prosvjeti? Šta bi sa obećanjima ministra Šehovića o formiranju komisija koje bi radile na  usklađivanju koificijenata prosvjetara sa onima u javnom sektoru? Gdje su zahtjevi ispostavljeni godinama unazad da se plate povećaju?“, pita potpredsjednica URE.

Zoronjić smatra i da je društveni i socijalni položaj prosvjetnih radnika godinama  urušavan, prije svega kako navodi „zbog neadekvatnih i proizvoljnih odluka vladine politike koja permanentno ugrožava i sami obrazovni sistem“.

„Prosječna zarada u prosvjeti iznosi 485 eura, na nivou države iznosi 512 eura, dok  javnoj upravi iznosi 593 eura. Neophodno je u najkraćem roku izdefinisati izmjene kolektivnog ugovora, povećati  koeficijent koji je niži nego što je Zakon predvidio i uskladiti ga sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.Povećanje plata prosvjetara mora  ući u prijedlog budžeta za narednu godinu kako bi se počelo sa primjenom početkom januara 2019. godine“, poručuje na kraju Zoronjić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.