Amfilohije pisao poslanicima: Ne glasajte za prijedlog rezolucije o Podgoričkoj skupštini
Mitropolit Amfilohije

Amfilohije pisao poslanicima: Ne glasajte za prijedlog rezolucije o Podgoričkoj skupštini

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije uputio je pismo poslanicima u Skupštini Crne Gore u kome ih je pozvao da ne glasaju za prijedlog rezolucije o Podgoričkoj skupštini jer se time, kako tvrdi, unose nove podjele i nestabilnost u crnogorsko društvo, piše Pobjeda.

Prijedlogom te rezolucije, o kojoj će parlament raspravljati u četvrtak, poslanici vladajuće većine tražili su da se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglase politički štetnim i suprotnim interesima države Crne Gore. Oni su u obrazloženju svog prijedloga naveli da je konstituisanje Podgoričke skupštine bio instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, međutim, smatra da se “tom rezolucijom ne može postići, zadati cilj".

“Ovakva rezolucija ne da ne može postići svoj zadati cilj, već će samo produbiti postojeće podjele i pojačati već ionako veliki potencijal nestabilnosti u crnogorskom društvu. Takođe, ne znamo kako ona može pomoći poboljšanju odnosa sa Srbijom budući da se pitanje Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo i ne dotiče srbijansko-crnogorskih odnosa, već je uzrok tenzija unutar Crne Gore među ovdašnjim stanovništvom”, ocijenio je Amfilohije u pismu poslanicima u koje je Pobjeda imala uvid.

Amfilohije dodaje i da činjenica da će jedan dio poslanika u Skupštini izglasati rezoluciju, kojom će donijeti vrijednosni sud o događajima od prije sto godina, ne može doprinijeti bilo kakvom pomirenju ili konsenzusu.

“Iako nam je svima u Crnoj Gori jasno da o njima nemamo svi jednako mišljenje. Da ne govorimo o tome da se u nekim od partija koje su činile, a i danas čine vladajuću skupštinsku većinu na čelu sa predsjednikom države, do prije neku godinu mislilo dosta drugačije o ovom pitanju. Apelujemo na sve da ne koristimo ovako osjetljive teme za dnevno-političko obračunavanje sa našom braćom, rođacima, kumovima, susjedima”, navedeno je u pismu poslanicima.

Amfilohije je poručio i da se Srpska crkva ne slaže sa navodima predložene rezolucije, a posebno sa dijelom koji se tiče posljedica odluka Podgoričke skupštine po ustrojstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Po ko zna koji put, pa evo i u ovoj rezoluciji, uzima se zdravo za gotovo to da je ujedinjenje izvršeno ukazom kralja Aleksandra”, objašnjava Amfilohije.

On se u pismu zapitao i otkud pravo jednoj sekularnoj Skupštini da poništi odluke crkve od prije sto godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.