Makedonski parlament oduzeo Gruevskom poslanički imunitet
Foto: Ilustracija

Za oduzimanje imunuteta glasala 62 poslanika

Makedonski parlament oduzeo Gruevskom poslanički imunitet

Parlament Makedonije oduzeo je danas popodne poslanički imunutet Nikoli Greuvskom, bivšem makedonskom premijeru koji je prebjegao u Mađarsku.

Oduzimanje imuniteta je predložio Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja na zahtjev krivičnog suda u Skoplju da bi mogao da mu se odredi pritvor u šest krivičnih postupaka koji se protiv njega vode.

Prijedlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta bivšem makedonskom premijeru na plenarnoj sjednici usvojen je bez rasprave.

590ef6e46f4a4be28012a836e76479e3

Nikola Gruevski

Za oduzimanje imunuteta glasala su 62 poslanika u parmenetu sa 120 mjesta, dok toj plenarnoj sjednici nijesu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsjednik.  

Gruevski, koji je u jednom sudskom postupku već pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, pobjegao je 11. novembra u Mađarsku da bi izbjegao služenje kazne i u toj zemlji u ekspresnom postupku dobio politički azil.

Parlamentarna većina je prethodno pokušala da oduzme poslanički mandat Gruevskom, pošto je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, ali nije uspjela da dobije podršku opozicionih poslanika za potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova.

Na redovnoj koordinacionoj sjednici predsjednika parlmenta sa šefovima poslaničkih grupa, kojoj nije prisutvovao predstavnik VMRO DPMNE, dogovoreno je da se poslije šest mjeseci neopravdanog odsustva ponovo stavi na dnevni red prijedlog za oduzimanje mandata Gruevskom, kao i da mu se u tom peridu plata umanji za pet odsto.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.