U Makedoniji i dalje misterija kako je pobjegao Gruevski
Makedonija, Ilustracija

Krivicu da snose najviši državni organi

U Makedoniji i dalje misterija kako je pobjegao Gruevski

Makedoncima i dalje nije jasno kako im je utekao bivši premijer Nikola Gruevski. Ono što im je izgleda jasno jeste da Gruevski nije utekao sam već da je imao i pomoć sa strane. Kako je napustio Makedoniju Makedonci ni dalje ne znaju. Tim se povodom nadležni organi u Makedoniji nijesu oglašavali, kaže novinar i publicista iz Skoplja Bojan Stojkovski.

Tim se povodom nadležni organi u Makedoniji nijesu oglašavali, kazao je za Kodex novinar i publicista iz Skoplja Bojan Stojkovski.

“Bjekstvo bivšeg premijera Nikole Gruevskog je i dalje predmet razmatranja javnosti ovih dana, uglavnom zbog toga što institucije, a prije svega se to odnosi na makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, još uvijek nijesu dale bilo kakve podatke i informacije o tome kako je on prošao makedonsko-albansku granicu. Postavlja se pitanje da li je Gruevski koristio svoju ličnu kartu, pasoš mu je bi oduzet, za kretanje kroz tri zemlje u regionu, uključujući i dva člana NATO - odnosno Albaniju i Crnu Goru. Sve to stvara mnoge nedoumice o njegovom bjekstvu.” rekao je Stojkovski.

1583797epageorgilicovski01ls

Nikola Gruevski

Lako je reći, kaže Stojkovski, da makedonske institucije nijesu efikasne i da se sve to desilo zbog nečijeg nemara. Ipak, poručuje, krivicu moraju snositi oni na najvišim pozicijama u državnim institucijama. Crna Gora je, kaže Stojkovski, rekla da u trenutku kada je Gruevski putovao na njenoj teritoriji, za njim nije bilo izdat nalog izdat nalog za hapšenje.

“Pitanje je zašto su makedonske vlasti čekale toliko dugo da objave nalog za hapšenje, kada je on već 9. novembra,a  to je bio petak, trebao da bude sproveden u zatvor u Skoplju. Ali oni to nisu učinili i jednostavno su “prespavali“ vikend. Zato su već u ponedeljak, 12. novembra započeli potragu za njim", navodi Stojkovski za Kodex.

Upavo sve te ranjivosti sistema i nelogičnosti, kaže Stojkovski, potvrđuju različite teorije zavjere da su zapravo makedonske vlasti imale neki dogovor sa Gruevskim i da su ga jednostavno pustili da sprovede svoj plan i da pobjegne iz zemlje.

“Ono što je upadljivo u ovom slučaju jeste činjenica  da je u posljednje dvije godine, Makedonija učinila sve moguće napore za integraciju u NATO, a Gruevski je uspioo da pobjegne kroz dvije zemlje članice NATO-a, Albanije i Crne Gore, i stigne u treću NATO zemju - Mađarsku, gdje je dobio i azil", rekao je za Kodex  novinar iz  Skoplja.

Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer, kako pišu neki regionalni mediji, “išunjao” se iz svoje zemlje u Albaniju noću, sa šeširom na glavi i naočarima, koristeći lažna dokumenta. Gruevski je, pišu regionalni mediji, ilegalno prešao makedonsko-albansku granicu i domogao se Tirane. Odatle je vozilom mađarske ambasade prešao granice Crne Gore i Srbije i stigao do svog krajnjeg odredišta, Budimpešte. Gruevski je tamo zatražio, pa dobio azil, pa se onda pisalo i da možda nije. U svakom slučaju kod mađarskog premijera Viktora Orbana dobio je status VIP migranta.

Iz Mađarske je poručio da je morao bježati jer su mu stizale prijetnje smrću.

S:P:

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.