Pejanović: Crna Gora odlučna i uporna u borbi protiv korupcije i svih vidova kriminala
Foto: MUP

Pejanović: Crna Gora odlučna i uporna u borbi protiv korupcije i svih vidova kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije prepoznaju borbu protiv korupcije i jačanje integriteta policijskih službenika kao prioritet u svom radu i nastaviće da aktivno učestvuju u regionalnim antikoruptivnim inicijativama i projektima, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na jučerašnjem Regionalnom forumu ministarstava odgovornih za unutrašnje poslove u vezi sa borbom protiv unutrašnje korupcije u Sofiji.

"Borbi protiv unutrašnje korupcije posvećuje se velika pažnja, kako na normativnom, tako i na operativnom planu, kazao je Pejanović, podsjećajući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 2014.godinen izradilo i usvojilo Plan integriteta, koji sadrži mjere prevencije i otklanjanja mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja", saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave.

Državni sekretar je kayao da su u cilju intenziviranja reformi u ovoj oblasti, predviđene mjere za praćenje sprovođenja Plana integriteta, jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, kao i obuke na temu jačanja integriteta i poštovanja Kodeksa policijske etike.

On je kazao da se korupcija kao fenomen ne može posmatrati izolovano, naročito uzimajući u obzir da mnoge kriminalne grupe koriste korupciju kao strategiju za lakše sprovođenje kriminalnih radnji, dodajući da su dosadašnji rezultati u suzbijanju koruptivnih djela ohrabrujući, te da je potrebno nastaviti borbu protiv ove prijetnje, sa fokusom na prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela sa elementima korupcije, kako u Upravi policije, tako i u drugim organima. 

"Imajući u vidu da korupcija kao i organizovani kriminal i drugi bezbjednosni izazovi zahtijevaju regionalni i multilateralni pristup, što je prepoznato i u nedavno usvojenoj Sofijskoj deklaraciji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore podržava jačanje operativne saradnje i razmjene informacija u borbi protiv unutrašnje korupcije u okviru ministarstava odgovornih za unutrašnje poslove i policijskih struktura u regionu", rekao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je odlučna i uporna u borbi protiv korupcije i svih vidova kriminala i pouzdan je partner svojim susjedima, ali i relevantnim međunarodnim organizacijama, kako bi ujedinjenim snagama suzbili korupciju na svim nivoima i afirmisali vrijednosti na kojima se temelji evropska zajednica.

Na forumu je zajednički ocijenjeno da su sve zemlje Zapadnog Balkana posvećene izgradnji sopstvenih kapaciteta u cilju adekvatne borbe protiv korupcije. Takođe je istaknut značaj postojećih regionalnih inicijativa i platformi koje se bave ovom problematikom i izraženo uvjerenje da će se nastaviti kvalitetna regionalna saradnja.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.