Gradonačelnici srpskih opština sa sjevera Kosova podnijeli ostavke

Gradonačelnici srpskih opština sa sjevera Kosova podnijeli ostavke

Gradonačelnici četiri opštine sa sjevera Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, danas su podnijeli ostavke na te funkcije, zbog uvođenja taksi od 100 posto na robu iz Srbije, saopšteno je nakon današnje vanredne sjednice Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, javlja Anadolija.

Ostavke su podnijeli gradončelenik Sjeverne Mitrovica Goran Rakić, predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsjednik opštine Zvečan Vučina Janković. 

Dejan Gurešić, predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica izjavio je novinarima da organi kosovske administracije na sjeveru Kosova više ne postoje.

“Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu, na sjeveru Kosova, obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštinske se neće sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mjera Prištine”, kazao je Gurešić.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić je na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica izjavio da podnosi ostavku zbog “kontinuirane institucionalne represije koju sprovode kosovske institucije iz Prištine i ugrožavanja ljudskih prava srpskog naroda”.

Takođe, kazao je da ostavku podnosi zbog uvođenja anticivilizacijskih, protiv pravnih taksi 100 posto, kojom se blokira normalno snabdijevanje i distribucija robe iz Srbije.

“Time nam je ugroženo pravo na život, liječenje, javno informisanje, ostanak i opstanak na svojim ognjištima, a koji izazivaju humanitarnu krizu širokih razmjera”, kazao je Rakić.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas će u 12 časova biti održan mirni protest sa koga će biti upućen zahtjev Prištini da povuče odluku o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije kao i zahtjev za oslobađanje Srba koje je kosovska policija uhapsila u okviru istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.