Novi ekstazi zastupljen kod mladih je sigurna smrt
Foto: Ilustracija

Novi ekstazi zastupljen kod mladih je sigurna smrt

U poslednje vrijeme primijećen je trend sve veće zloupotrebe novo dizajniranih droga koje se najčešće prave na bazi kanabinoida i amfetamina, a prije svega su popularne kod mlađih korisnika, kaže za Tanjug Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" u Novom Sadu.

"Poseban rizik kod njih predstavlja to što se one uglavnom prave u neadekvatnim, kućnim laboratorijama, gdje ne postoji standardizovani proces izrade i gdje se lako može desiti da u pojedinačnim dozama narkotika postoje različite koncentracije aktivne materije, a to nažalost za korisnika može da pravi razliku između života i smrti. Iz tih razloga konzumiranje ovih novih droga jeste jedna vrsta 'Ruskog ruleta' sa krajnje neizesnim ishodom i poslije samo jednog unošenja droge", ističe Vlaisavljević.

On je naveo i da je novembar, kao Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti nije prošao bez gubitka još jednog mladoog života uslijed uzimanja "ekstazija". Za petnaestogodišnju S. S. iz Aranđelovca, tableta ove psihoaktivne supstance bila je kobna, podsjeća Vlaisavljević i kaže da je ovaj slučaj samo jedan u "crnom nizu". 

"Prevencija jeste najefikasniji način borbe protiv zloupotrebe narkotika, ali je u pitanju dugotrajan proces. Jedan ili dva razgovora s djecom ne mijenja bitno perspektivu, ali kontinuirana i dugotrajna priprema mladih na ovu vrstu izazova odrastanja daje rezultate" poručuje direktor bolnice "Vita".

Inače, rezultati istraživanja ove bolnice pokazuju da mladi danas odrastaju u rizičnom okruženju. Na ovo upućuju podaci da čak 74 odsto mladih od 15-30 godina poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko koristi narkotike, a da je 59 odsto njih bila direktno i ponuđena sa nekom supstancom.

Oko 29 odsto mladih od 15-30 godina je imalo iskustvo sa drogom. S druge strane, i dalje su prisutne brojne predrasude i zablude poput opravdavanja podjele na "lake i teške" droge kod 2/3 mladih ili ideje da se droga može uzimati kontrolisano i u posebnim uslovima kod vise od 35odsto ispitanih.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.