Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana imaju samo jedan put - članstvo u EU i NATO
Đukanović, foto:Pres služba predsjednika

CG ima podršku Velike Britanije

Đukanović: Zemlje Zapadnog Balkana imaju samo jedan put - članstvo u EU i NATO

Crna Gora je imala podršku Velike Britanije na putu ka članstvu u NATO i ima je i sada kada želi postati članica Evropske unije, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Londonu.

Đukanović se danas sastao u Londonu sa Dejvidom Lidingtonom, ministrom u kabinetu premijerke Tereze Mej, ministrom odbrane Gevinom Vilijamsonom i Alanom Dankanom, ministrom za Evropu.

Okolnost što su razgovori vođeni u danu  kada se lomi budućnost Velike Britanije u pogledu njenog statusa i odnosa sa EU govori o nivou uvažavanja kojeg Crna Gora ima u zvaničnom Lonodnu, ocijenio je predsjednik.

Đukanović je kazao da je Velika Britanija  potvrdila svoju zainteresovanost za budućnost Zapadnog Balkana i pokazala svoju partnerski i prijateljsku pažnju prema Crnoj Gori.

"Na svakoj od ovih adresa sam čuo jedinstvenu poruku, VB je odlučila da napusti EU ali ne napušta Evropu, želi da ostane aktivan igrač na evropskom prostoru kroz one institucije i one forme koje će biti mjesta ispoljavanja zajedničkog interesa za budućnost evropskog kontinenta, i kroz OEBS, Savjet Evrope, a posebno kroz NATO savez. Dijalog sa Britanijom treba da čuvamo i unapređujemo jer će ona kao članica EU ili nakon toga biti važan akter kreiranja globalne politike i mislim da je Crna Gora do sada već imala benefite od tog partnerstva", rekao je crnogorski šef države.

Naglasio je da izgleda malo paradoksalno kad Velika Britanija napušta EU ali daje podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zemlje Zapadnog Balkana, prema njegivim riječima, nemaju tu priliku da biraju.

"Neke druge zemlje u Evropi zahvaljujući svom ranijem razvoju imaju privilegiju da biraju da li žele ili ne svoju budućnost u EU ali zemlje Zapadnog Balkana koje su te šanse propustile u svojoj istoriji i koje su već dugo van matičnog toka evropskog razvoja danas imaju smao jedan put - pridruživanje evropskim i evroatlanskim integracijama i da pokušaju da ubrzano nadoknade onaj dio istorije koji smo propustili  prethodnih vjekova, da dostignemo evropski nivo razvijenosti  da bismo nakon toga možda bili partner koji će odlučivati o tome i kakva će biti naša budućnost  i naša zajednička odgovornost za onu što su  evropski interesi svih nas koji dijelimo evropski prostor", poručio je Đukanović.

1jpg

Foto:Pres služba predsjednika

Đukanović je britanskim ministrima saopštio i dokle je Crna Gora stigla u ostvarivanju svojih strateških ciljeva te da je dobio razumijevanje i podršku za stremljenja naše države.

"Dobio sa uvjeravanja da će VB nastaviti sa Crnom Gorom da sarađuje intenzivno i bilateralno a posebno kao sa NATO članicom i da će dati saglasnost na otvaranje poglavlja 27 do kraja godine što će biti impuls i drugim članicama EU da  otvorimo i to pretposlednje pregovaračko poglavlje. Na taj način ćemo stvoriti uslove da u prvoj polovini naredne godine imamo otvorneu kompletnu agendu pregovora i usredsredimose na zatvranje pregovaračkih poglavlja i stvaranje pretpostavki za ostvarivanje punopravnog članstva u doglednoj budućnosti", rekao je Đukanović.

Posebna pažnja tokom današnjih razgovora posvećena je, kako je kazao, na saradnju u oblasti ekonomije i stvaranje pretpostavki za animiranje britanskih investitora da budu više prisutni u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

"Vjerujem da ce ova zemlja kroz demokratske procedure uspješno okončati proces razdruživanja od EU te bez potresa  i po svoju i po evropsku stabilnost i nastaviti da bude značaj faktor  globalnog razvoja", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.