Tusk pozvao Rusiju da se suzdrži od dalje eskalacije tenzija
Donald Tusk

Tusk pozvao Rusiju da se suzdrži od dalje eskalacije tenzija

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk osudio je Rusku Federaciju zbog napada na ukrajinske brodove u Azovskom moru.

Tusk je na Twitteru saopštio da je o situaciji razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i poručio da će Evropska unija nastaviti pružati podršku Ukrajini.

“Osuđujem rusko posezanje za nasiljem u Azovskom moru“, poručio je Tusk, prenosi Anadolija.

On je takođe pozvao Rusiju da se suzdrži od dalje eskalacije tenzija i pozvao vlasti u Moskvi da oslobode zarobljene ukrajinske posade i brodove.

Juče su ruske snage otvorile vatru na tri broda ukrajinske mornarice u Azovskom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je da su u ruskom napadu na tri ukrajinska broda kod Krima povrijeđena najmanje šestorica članova posade i oštećena dva broda. Navodi se i da je ruska strana zaplijenila ukrajinske brodove.

S druge strane, Ruska mornarica je potvrdila vijest o napadu i saopštila da je do njega došlo nakon što su ukrajinski brodovi odbijali da se zaustave na granici.

Zbog incidenta je Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas sazvalo vanrednu sjednicu. Vanrednu sjednicu najavila je i Komisija NATO-Ukrajina.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.