Đukanović u Londonu: CG dokazala da je osim vizije imala i kapacitete za ostvarenje ciljeva
Đukanović sa ministrom u kabinetu premijerke Mej

Susret sa ministrom u kabinetu premijerke Mej

Đukanović u Londonu: CG dokazala da je osim vizije imala i kapacitete za ostvarenje ciljeva

Posjetu Londonu, gdje boravi na poziv Oksfordske unije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je susretom sa Dejvidom Lidingtonom, ministrom u kabinetu premijerke Tereze Mej.

Tokom susreta razgovarano je o pitanjima bilateralne saradnje, posebno u kontekstu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, stabilnosti i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i podršci daljem procesu integracije, saopšteno je iz predsjendikovog kabineta.

 Đukanović je naglasio da Crna Gora nastavlja putem učvršćivanja stabilnosti, implementacije reformi i jačanja integracija, što je jedini mogući put za dostizanje evropskog standarda života.

"U proteklih 12 godina, Crna Gora je dokazala da je osim vizije imala i kapacitete koji su je vodili ostvarenju ciljeva, prije svega učlanjenju u NATO. Za Crnu Goru je izuzetno važno što Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno evropskoj integraciji Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora pažljivo prati pregovore između UK i EU, uz uvjerenje da će usaglašeni nacrt ugovora o bregzitu dobiti uspješan epilog, uključujući i u britanskom parlamentu.

„Za Crnu Goru demokratska volja građana Ujedinjenog Kraljevstva je neupitna, a Crna Gora ostaje snažno posvećena nastavku saradnje sa UK i nakon očekivanog izlaska iz EU“, kazao je Đukanović.

U tom kontekstu,kako je saopšteno, obostrano je izraženo zadovoljstvo usaglašavanjem novog memoranduma o razumijevanju u krivičnim stvarima vezanim za poreze i carine, čime se stvaraju predsuslovi za kvalitativno snaženje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala. Dodatno, dvije zemlje će krajem novembra nastaviti tehničke razgovore o definisanju sporazuma koji će regulisati pojedine oblasti saradnje nakon izlaska UK iz EU.

CDLandPresidentofMontenegro3

Sa sastanka, foto:Pres služba Predsjednika

"Dalje jačanje demokratskih institucija, vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala ostaju u fokusu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kada je region Zapadnog Balkana u pitanju. Ministar Lidington je iskazao jasnu podršku Crnoj Gori i načinu na koji dvije zemlje razvijaju veoma uspješnu bilateralnu saradnju. Naglasio je da je jednoglasan poziv učlanjenju u NATO pretpostavljao veoma ozbiljne reforme na unutrašnjem planu, koje su veoma uspješno realizovane, i snažno prepoznatljivo liderstvo", navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je neophodnosti jačanja stabilnosti Zapadnog Balkana i snažnije podrške njegovoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji.

Proces izmirenja se nikako ne može smatrati završenim -  naglasio je Lidington i dodao da ukoliko želimo da vidimo jačanje evropskih i evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, onda se moramo držati zajedno.

Predsjednik Đukanović je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za podršku učlanjenju u NATO, kao i u procesu pregovora za članstvo u EU i realizaciji sveobuhvatnoj reformi u demokratizaciji crnogorskog društva.

whitehall004

Posjetu Londonu, Đukanović nastavlja daljim susretima sa zvaničnicima odbrane i Forin ofisa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.