Rusija blokirala Kerčki moreuz, stižu novi ukrajinski brodovi (VIDEO)
Foto: Sputnik

Odluka donijeta iz bezbjednosnih razloga

Rusija blokirala Kerčki moreuz, stižu novi ukrajinski brodovi (VIDEO)

Kerčki moreuz, koji povezuje Crno i Azovsko more, u nedjelju je zatvoren za prolaz civilnih brodova, izjavio je za Sputnik generalni direktor kompanije „Krimske morske luke“ Aleksej Volkov.

„Prolaz kroz Kerčki moreuz za civilne brodove je zatvoren“, rekao je Volkov.

Odluka je donijeta iz bezbjednosnih razloga.

Na snimcima koje je objavila televizija „Zvezda“ vidi se teretni brod koji je blokirao kretanje civilnih brodova kroz Kerčki moreuz zbog ulaska tri ukrajinska vojna broda u teritorijalne vode Rusije.

Brodovi ukrajinske ratne mornarice kreću se najvećom brzinom u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana, saopštila je za Sputnik pres-služba FSB.

„Danas u 11.30 pogranična služba Federalne službe bezbjednosti Rusije registrovala je kretanje dva oklopna artiljerijska broda klase ’Gjurza‘ iz luke Berdjansk. U ovom trenutku oni se najvećom brzinom kreću u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana. Pogranična služba FSB Rusije preduzima sve neophodne mjere kako bi presjekla ove provokacije“, saopštila je FSB.

Ukrajina, koja donosi opasne i neodgovorne odluke u Kerčkom moreuzu, trebalo bi da razmisli o posledicama svojih postupaka, ističe FSB.

Poslanik Državne dume Rusije Dmitrij Belik izjavio je da su ukrajinski brodovi izvršili čin morske agresije protiv Rusije i prekršili međunarodni pomorski zakon. Prema njegovim riječima, Kijev pokušava da testira gotovost ruske mornarice na vojni sukob.

Ranije je pres-služba krimske pogranične uprave FSB saopštila da su tri broda ukrajinske mornarice presjekla državnu granicu Rusije, ušla u privremeno zatvorene vode teritorijalnog mora Rusije i kreću se iz Crnog mora prema Kerčkom moreuzu.

Večenje novosti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.