Evropa otvorena za sve ali traži rezultate

Abazović u Berlinu na kongresu European Greens

Evropa otvorena za sve ali traži rezultate

Predsjednik Građanskog pokreta URADritan Abazović učestvuje na 29. kongresu European Greens koji se održava u Berlinu. Poziv koji mu je upućen predstavlja nastavak intenzivne saradnje koju URA i njen predsjednik Abazović imaju sa članovima Evropskog parlamenta, saopšteno je iz njegove partije.

"EG postaju značajan akter na političkoj sceni širom Evrope. Posljednji izbori održani u većim državama, članicama EU, govore u prilog tome. Prema posljednjim istraživanjima u Njemačkoj, EG je pojedinačno najjača stranaka, sa podrškom od 22%. Abazović je kao gost pozvan od strane evropskih poslanika EG, koji na ovom kongresu glasaju za strategiju sa kojom će European Greens nastupiti na predstojećim izborima za Evropski parlament koji se održavaju na proljeće", navodi se iz URA.

31

Tokom prvog dana boravka u Njemačkoj Abazović se sastao sa evropskim poslanicima Rajhardom Butinkoferom i Tomasom Vejsom.

Sa njima je kako se dodaje dogovorena bliža saradnja URA i European Greens. Razmjenjena su mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima u Crnoj Gori pri čemu je naglasak stavljen na reforme koje naša država mora ispuniti na putu ka članstvu u EU.

“URA razvija vrlo produktivnu saradnju sa poslanicima EG u Evropskom parlamentu. Trudimo se da budemo što aktivniji i na unutrašnjem ali i na međunarodnom planu. Efekti tog rada su već vidljivi. Oko pitanja Tare su već preduzeti konkretni koraci. Tokom narednog sastanka POSP-a, pitanje životne sredine će se tretirati posebno. Sa druge strane razgovarali smo o problemima korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Evropa je otvorena za sve, ali traži rezultate. Jednostavno, moramo poštovati pravila i reformama pristupati ozbiljnije”, naveo je Abazović nakon sastanka.

5

Predsjednik URA se sastao i sa programskim direktorom evropske fondacije Zelenih za razvoj demokratije, Anne de Boer.

On je Abazovića upoznao sa uspješnim projektima koje je njegova fondacija realizovala u zemljama istočne Evrope ali i državama poput Maroka, Tunisa i Libana. Nakon bilateralnog sastanka zaključeno je da postoji spremnost, da se poslije Makedonije i Turske, koje su trenutno u fokusu, ova fondacija sa sjedistem u Amsterdamu, značajnije uključi i u Crnoj Gori. Predsjednik Abazović je tokom kongresa imao i niz bilateralnih susreta sa predstavnicima zemalja regiona pri čemu je, načelno, dogovorena intenzivnija saradnja sa partijom Demokratska obnova Makedonije (DOM).

“URA ostaje posvećena promociji države Crne Gore i njenih strateških spoljnopolitičkih ciljeva. Želimo da uz podršku naših evropskih partnera aktivno učestvujemo u reformama koje su našem društvu neophodne. Naš konačni cilj ostaju demokratske promjene kako bi krenuli putem razvijenih država”, zaključio je Abazović.

Kako je sopšteno iz URA, za sjutra su zakazani sastanci predsjednika Abazovića sa poslanicima Bundestaga.  
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.