Vučić: Povucite svoje varvarske tarife, pa da razgovaramo
Vučić i Brnabić

"Pokušaj destabilizacije Kosova"

Vučić: Povucite svoje varvarske tarife, pa da razgovaramo

Srbija neće da pristaje na nova pravila, izjavio je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pozvavši Vladu Kosova da povuče stopostotnu carinu na proizvode iz Srbije, dok je predsjednica Vlade Ana Brnabić najavila da će nastaviti da pozivaju Evropsku uniju da reaguje na kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma.

"Srbija neće da pristaje na nova pravilu za nju. Povucite svoje tarife, varvarske, necivilizacijske. Kad ih povučete, spremni smo da razgovaramo o svim stvarima i na temu na koju hoćete", rekao je Vučić nakon sastanka sa svim članovima Vlade Srbije.

On je izrazio bojazan da bez povlačenja tih mjera, svi će biti u velikom problemu, ali "smo onda na to natjerani".

Predsjednik Srbije je kazao da "međunarodna zajednica mora da shvati da moramo da se vratimo tamo gdje smo počeli", ponovivši da Srbija mora da pruža ruku pomirenja, jer mora da sačuva mir.

Vučić je naveo da je odluka Vlade Kosova o uvođenju stopostotne carine na proizvode iz Srbije "najznačajniji pokušaj destabilizacije" sa ciljem da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, te je zamolio Srbe da ostanu na Kosovu, u čemu će država pomoći i naći rješenje da ostanu.

Predsjednik Srbije je naveo da to što su uradili "uradili su iz nama nepoznatih razloga", dodavši da "oni smatraju da je Srbija kriva, jer je pobijedila u glasanju na Interpolu".

"Oni nemaju šta drugo nama da kažu, to su isto uradili i Bosni i Hercegovini, zbog čega ćemo sa tom zemljom gledati da koordinišemo aktivnosti da se uspostavi vladavina prava u regionu i u okviru CEFTA sporazuma", kazao je predsjednik Srbije.

Povodom hapšenja četiri osobe osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića, Vučić je upitao da li je neko čuo da su riješili ubistvo lidera Građanske inicijative SDP. On je dodao da je jednog od uhapšenih Aleksandra Čurčića policija "brutalno pretukla, jer je dobacivao Albancima na ulici". 

"Mi više nego bilo ko želimo da pohvatamo ubice Olivera Ivanovića i nije važno da li je Srbin ili Albanac", izjavio je, ocijenivši da današnja akcija nije imala veze sa tim. 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić  je najavila da će u ponedeljak podnijeti prijavu za postojanje povrede CEFTA sporazuma od UNMIK, koji zastupa Prištinu u CEFTA, te tražiti početak formalnih konsultacija, što je "obavezni postupak prije arbitraže". 

Ona je kazala da je današnji dan bio težak, ali da sigurno nije prvi, a ni poslednji. 

Premijerka Srbije je navela da će po svaku cijenu čuvati stabilnost, osim po cijenu života i slobode Srba na Kosovu i Metohiji, do čega se nada da neće doći. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.