Prenos i distribucija na računima za struju veći za 0,78 odsto
ilustracija

U narednoj godini

Prenos i distribucija na računima za struju veći za 0,78 odsto

Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koju će plaćati domaćinstva u narednoj godini, biće veća 0,78 odsto u odnosu na ovogodišnju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Elektroprivreda (EPCG) još nije utvrdila cijenu električne energije za domaćinstva za narednu godinu, a iz RAE su saopštili Pobjedi da je elektroenergetska kompanija dužna da do sredine narednog mjeseca objavi cijene električne energije za narednu godinu. 

"Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije utvrđene su odlukom RAE iz 2016. koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od prošle do naredne godine. Cijena korišćenja sistema koju će plaćati domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem u narednoj godini je 0,78 odsto veća u odnosu na cijenu iz prošle godine, dok je cijena gubitaka u narednoj godini 0,49 odsto manja u odnosu na cijenu iz ove godine”, kazali su iz RAE. 

Nova zakonska regulativa podrazumijeva da se od 1. januara prošle godine cijena električne energije za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne energetske berze u Budimpešti (HUPX), uz određena ograničenja.

Iz EPCG je ranije saopšteno da cijena struje u narednoj godini neće biti niža, pozivajući se na trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi, koja je veća u odnosu na propisanu za ovu godinu. 

Iz RAE su podsjetili da prognoza kretanja cijena električne energije nije u mandatu tog regulatornog tijela. 

“RAE prati ispunjenje uslova u pogledu poštovanja gornjih granica promjene cijene električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstva. Agencija po objavljivanju novih cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstava od strane snabdjevača obavlja ocjenu poštovanja gornjih ograničenja”, objasnili su iz RAE. 

Zakonom o energetici je propisano da cijena električne energije za domaćinstva može biti povećana maksimalno šest odsto. Regulatori su naveli da je EPCG kao snabdjevač navedenih kategorija kupaca, dužna da sredinom decembra objavi nove cijene električne energije za narednu godinu, odnosno najkasnije 15 dana prije početka primjene novih cijena. 

“Trenutno učešće cijene električne energije u ukupnom računu za kategoriju domaćinstva sa dvotarafnim mjerenjem iznosi 45 odsto”, precizirali su iz RAE.

EPCG je cijene koje su trenutno na snazi objavila 15. decembra prošle godine. Cijena električne energije je od 1. januara ove godine bila uvećana šest odsto u odnosu na prošlogodišnju cijenu, dok je na ukupnom računu bilo zabilježeno povećanje od 2,7 odsto. 

Sada je cijena električne energije bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV) 8,2 centa po kilovat satu (kWh), a sa PDV-om 9,92 centa. Iz EPCG je tada saopšteno da je značajni rast cijena na berzi uslovio uvećanje cijene energije.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.