Švajcarci zbog krava idu na referendum (VIDEO)
ilustracija, foto:Profimedia

Švajcarci zbog krava idu na referendum (VIDEO)

U Švajcarskoj su krave dio pejzaža i njihove slike su na razglednicama i čokoladama, a ove nedelje će biti i predmet referenduma.

Švajcarci će odlučivati da li da poljoprivrednici koji uzgajaju krave sa rogovima, koje čine oko 10 odsto goveda u toj zemlji, dobiju dodatne subvencije.

Borbu za opstanak kravljih rogova i proceduru za održavanje referenduma pokrenuo je 2010. Armen Kapol iz sela Perefit, u kantonu Jura, na zapadu Švajcarske.

"U štali pričam sa kravama. Pitale su me šta mogu da uradim da im pomognem da sačuvaju rogove... neko je nešto morao da uradi", rekao je Kapol, prisjećajući se i kako su mu se smijali kad je zahtjev iznio Federalnoj službi za poljoprivredu, prenosi Beta.

Pošto mu taj pokušaj nije uspio, poljoprivrednik se pozvao na švajcarski zakon. Prikupio je 119.626 potpisa – za 19.626 više nego što je bilo neophodno za organizovanje referenduma.

On smatra da su rogovi dio krave i da "niko nema pravo da mijenja fizički izgled životinja".

Dodatne subvencije namijenjene su za radove na štalama koji treba da prilagode mjesto gdje borave krave kravama, a ne obrnuto.

Cilj je da u novim i boljim štalama krave ne mogu da se povrede, kao i da ne mogu da povrijede uzgajivača.

Švajcarske federalne vlasti izjasnile su se protiv incijative. Ministarstvo poljoprivrede ocjenjuje da ne postoje naučni dokazi da uništavanje rogova, uglavnom kauterizacijom, šteti kravama.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da krave pate kada im spaljuju rogove.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.