Kovačević: Potreba za fizioterapeutima sve veća
Ilustracija

Uskoro dostupan registar crnogorskih fizioterapeuta

Kovačević: Potreba za fizioterapeutima sve veća

Crna Gora ima tradiciju u visokom obrazovanju fizioterapeuta dugu 42 godine.

Fizioterapeutska škola u Igalu osnovana je 1976. godine kao Viša (dvogodišnja) škola. U skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanju Viša fizioterapeutska škola je 2004. godine transformisana u Visoku fizioterapeutsku školu, a godinu dana kasnije, Odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i nauke Republike Crne Gore, preimenovana je u Fakultet primijenjene fizioterapije kao organizacione jedinice Univerziteta Crne Gore koji je kao takav funkcionisao sve do reforme Univerziteta Crne Gore do oktobra 2015. godine. Sada Crna Gora ima studijski program “Primijenjena fizioterapija” koji je od oktobra 2015. godine pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

“Trenutno 340 fizioterapeuta u Crnoj Gori ima člansku kartu Komore fizioterapeuta Crne Gore, dok je Komora do 23.11.2018. godine izdala 278 javnih isprava od kojih je 211 Licenci za rad, jedna privremena Licenca za rad i 66 Sertifikata za rad. Kod 62 fizioterapeuta je potrebna dopuna dokumentacije kako bi Komora fizioterapeuta izdala odgovarajuću javnu ispravu kojom se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad i vršenje fizioterapeutske zdravstvene djelatnosti. Licencu za rad izdajemo fakultetski obrazovanim fizioterapeutima dok Sertifikat za rad izdajemo fizioterapeutima sa višim i srednjim obrazovanjem.”kaže za Kodex predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević.

krstotvprva1242018

Krsto Kovačević

Na rad Komore, kaže Kovačević,  primarno se primjenjuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Što se tiče rada fizioterapeuta, u javnom zdravstvu Crne Gore, fizioterapeuti su zastupljeni u Domovima zdravlja tj. u Jedinicama za fizikalnu terapiju primarnog nivoa na osnovu člana 26. Pravilnika o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora, dok smo u sekundarnom nivou zdravstene zaštite zastupljeni na osnovu člana 3. Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u bolnicama i prirodnim lječilištima.

“Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za obavljanje stručnih poslova u socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se utvrđuju stručni poslovi u socijalnoj i dječjoj zaštiti kao i bliži uslovi i standardi za njihovo obavljanje, fizioterapeuti su definisani kao stručni saradnici. U kontinuiranoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i zajedničkim naporima doprinosimo da se zakonska regulativa uskladi i prilagodi sa standardima fizioterapije iz razvijenih država.” kaže za Kodex predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević.

physiotherapypro1080x675

Prema opisu posla, „različite vrste masaža“ su u djelokrugu rada fizioterapeutskog tehničara (srednje obrazovanje), kaže Kovačević. Kolege fizioterapeutski tehničari su, kaže, danas ugroženi od strane velikog broja osoba koje su završetkom kratkih i raznoraznih kurseva „specijalisti“ i „stručna lica“ za tu vrstu usluge iz domena fizioterapije.

“Prema važećim propisima, jedino je masaža lica u kozmetičke svrhe moguća u kozmetičkom salonu i to od strane obrazovane osobe za taj dio posla. Još uvijek ima osoba koje se reklamiraju i pružaju usluge fizikalne terapije, a da pritom nemaju potrebno obrazovanje, neophodna posebna znanja, vještine i kompetencije koje ima i mora da ima fizioterapeut. Takve osobe su pod nazivom „nelojalna konkurencija“ i mi smo u planu i programu rada Komore fizioterapeuta za 2019. godinu definisali aktivnosti koje ćemo realizovati kako bismo doprinijeli da nelojalne konkurencije bude mnogo manje.” kaže za Kodex predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević.

FisioterapiaManipulativa

U narednih par dana, kaže Kovačević, biće dostupan registar fizioterapeuta na internet prezentaciji Komore fizioterapeuta Crne Gore, kao što su to uradile druge Komore u zdravstvenom sistemu države, pa će građani imati mogućnost da se informišu i pronađu fizioterapeuta.

“Fizioterapeuti sa višim i fakultetskim obrazovanjem u okviru svoje struke primjenjuju terapijske vježbe, terapijske agense, manuelne i druge fizikalne tehnike, dijagnostičke postupke za koje imaju potrebna znanja i vještine, kreiraju i primjenjuju program rehabilitacije koji po potrebi modifikuju i vrše evaluaciju primijenene terapije.” kaže za Kodex predsjednik Komore fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević.

koljenofizikalnaterapija

Kovačević kaže da je potreba za fizioterapeutima sve veća u skoro svim medicinskim specijalnostima i subspecijalnostima, zatim u prevenciji – od rođenja do duboke starosti i u svim djelatnostima gdje postoji potreba za očuvanjem i poboljšanjem zdravlja i kvaliteta života.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.