Gošović ponovo pisao Purišiću zbog majki: Dužni ste da odgovorite građanima
Neven Gošović

Gošović ponovo pisao Purišiću zbog majki: Dužni ste da odgovorite građanima

Neven Gošović, član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, obratio se ponovo otvorenim pismom ministru rada i socijalnog staranja, Kemalu Purišiću u kojem ga je podsjetio da nije dostavio odgovore na pitanja postavljena u vezi sa naknadama za majke.

"Dana 24.10.2018. godine obratili smo vam se Otvorenim pismom, zahtijevajući da upoznate Demokratsku Crnu Goru i ukupnu javnost, sa postupanjem Centara za socijalni rad u Crnoj Gori, u primjeni Zakona kojim je predviđeno i da majke, ranije korisnice prava na mjesečnu naknadu, kojima je radi korišćenja tog prava prestao radni odnos na određeno vrijeme, mogu ostvariti pravo na novo primanje mjesečne naknade", naveo je Gošović u pismu.

On je podsjetio Purišića da se zahtjev Demokrata odnosio se na dostavljanje obavještenja:

- Koliko je, Centrima za socijalni rad u Crnoj Gori, podneseno zahtjeva majki za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I br.6/16 od 19. aprila 2017. godine (,,Sl.list CG” br.55/18), ukupno, i pojedinačno po svakom Centru za socijalni rad?

- U kolikom broju predmeta, po gore navedenim zahtjevima su Centri za socijalni rad do sada odlučili i dostavili rješenja majkama (ukupno i pojedinačno po svakom Centru za socijalni rad). U kolikom broju od tih predmeta je usvojen zahtjev majki i odobrena isplata naknade, a u kolikom broju predmeta je zahtjev majki odbijen?

- Koji razlozi su uslovili da po podnesenim zahtjevima majki Centri za socijalni rad ne odluče u zakonom propisanom roku?

"Podsjećamo Vas, da je navedenim zakonom utvrđeni rok za podnošenje zahtjeva majki za ostvarivanje prava na naknadu istekao dana 09. septembra 2018. godine, i da su Centri za socijalni rad pod tim zahtjevima bili dužni odlučiti najkasnije do 09. oktobra 2018. godine", istakao je Gošović.

On je dodao da ministar umjesto dostavljanja traženih odgovora "i dalje ćuti".

"Ne mislite valjda da ćete ćutanjem prikriti nepoštovanje Zakona nad čijom primjenom vršite nadzor", kazao je Gošović.

Prema njegovim riječima, ministar nije dao odgovor ni na sledeće pitanje:

"Da li su tačne u javnosti prisutne nezvanične informacije, da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, direktorima Centara za socijalni rad u Crnoj Gori dalo instrukcije, da majkama koje su u prethodnom postupku, zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu podnijele nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, ima smatrati da im radni odnos nije prestao njihovom voljom radi ostvarivanja prava na naknadu, i da im iz tog razloga ne pripada pravo na naknadu? Kao i da se, s tim u vezi izdate potvrde - uvjerenja bivšeg poslodavca, kojima se potvrđuje da su majke mogle nastaviti sa radom na određeno vrijeme da se svojom voljom nijesu odlučile da ostvare pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, ne mogu prihvatiti kao dokaz u postupku ostvarivanja prava na naknadu majki, bez obzira na činjenicu da su te isprave uredno potpisane i ovjerene od strane nadležnog organa?”

Gošović ističe da prema saznanjima Demokrata, Centri za socijalni rad upravo postupaju na takav način, i time, bez obzira na priložene dokaze, "onemogućavaju majke da ostvare na zakonu zasnovano pravo na mjesečnu naknadu".

"Ponovo vam ukazujemo, da ste kao javni funkcioner dužni da građanima date traženi odgovor. U suprotnom, kršite jedno od Ustavom zajamčenih prava građana, prava da se obrate državnom organu, i da dobiju odgovor. Zbog svega naznačenog, očekujemo da će vaš odgovor na navedena pitanja uslijediti u veoma kratkom roku", zaključuje Gošović.

 

                                                                                              

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.